Număr mare de infecții în spitale, raportări puține. DEVĂLUIRILE unui fost director

de:
04 dec. 2015
3 Afișari
Număr mare de infecții în spitale, raportări puține. DEVĂLUIRILE unui fost director

În România multe cazuri de infecții din spital (nosocomiale) nu sunt raportate. Așa se face că, pe hârtie, România are cele mai „curate” spitale din Europa.

„Noi în România raportam 1% infecții nozocromiale în timp ce orice țară europeană raportează 10-20% infecții nozocromiale. În plus, dacă se raportează aceste infecții înseamnă închiderea secției, sterilizare și închiderea contractului cu casa, deci spitalul pierde bani”, a declarat Horia Timiș, fost director al DSP Alba.

Întrebat dacă asta nu înseamnă că omori cu bună știință niște oameni doar ca să nu închizi secția, Horia Timiș a răspuns că „tot sistemul știe asta”.

„Și Ministerul Sănătății știe acest lucru, ca orice manager și orice director de direcție de sănătate că raportarea infecțiilor nozocromiale nu e conformă cu realitatea. Trebuie să se ia o decizie foarte clară ca adevărul să fie scos la lumină, managerii să nu fie sancționați, medicii să nu fie sancționați, spitalul să nu piardă bani de la casă că ei fac un lucru corect, pentru că ei sunt acum fortați din cauza sistemului să facă un lucru incorect”, a mai spus fostul director al DSP Alba, potrivit Realitatea Tv. 

Mai mult decât atât, în urmă cu aproape o lună, reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică recunoșteau că nivelul infecțiilor din spitalele românești este mult mai mare decât cifrele raportate. De asemenea, un reprezentat al Organizației Mondiale a Sănătații spunea că în România se poate vorbi despre un control slab al infecțiilor.

Cazurile de infecţii din spital (nosocomiale) sunt subraportate în România, pentru că este imposibil ca la nivel naţional ponderea lor să fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, între 5-15%, afirma, în urmă cu aproape o lună, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„În România, aceste infecţii sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaşte în sensul real numărul de infecţii, pentru a împiedica transmiterea acestor germeni”, explicat medicul, în cadrul unui eveniment.

Conform acesteia, pe raportarea naţională statistică, rata de incidenţă este de 1 – 1,2%. „În cadrul sentinelei, pe care noi am iniţiat-o şi care funcţionează de patru ani, în principal pentru tipurile de infecţii în secţiile cu cel mai mare risc, şi anume cele de terapie intensivă, s-a ajuns să fie raportate şi rate medii – pe cele 12 spitale care intră în această sentinelă – de 4%. Chiar am avut un spital care şi-a recunoscut realmente problema, cu o incidenţă de 20% în secţia de terapie intensivă”, a spus Roxana Şerban.

De asemenea, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România, Victor Olsavszky, a spus că în România se poate vorbi despre un slab control al infecţiilor nosocomiale.

„Acest lucru, cel puţin pentru România, s-a tradus în aceste cifre pe care le-aţi auzit. Este imposibil ca România, în sistemul sanitar pe care îl cunoaştem foarte bine, să aibă o incidenţă a infecţiilor spitaliceşti nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil. Acest lucru nu se întâmplă numai în România. Se întâmplă în multe alte ţări, acest lucru trebuie adresat, pentru că spitalul rămâne în continuare un rezervor important, o sursă importantă de germeni gata rezistenţi la antibiotice”, explica atunci Victor Olsavszky.

Cookies