Numa’ necazuri. Super-iahturile oligarhilor ruși, confiscate peste tot prin Europa. „Sunt șocați că au cardurile blocate”

03 mart. 2022
947 Afișari
Numa’ necazuri. Super-iahturile oligarhilor ruși, confiscate peste tot prin Europa.
Numa’ necazuri. Super-iahturile oligarhilor ruși, confiscate peste tot prin Europa. "Sunt șocați că au cardurile blocate" | Sursa foto: Unsplash

Viața e complexă: azi ești catraliardar planetar sau, cum te știe lumea mai bine, oligarh rus prieten cu Putin. 

Deții niște cartiere la Londra și pe Coasta de Azur, ai vapoare pe oriunde vrei și avioane de diverse culori și dimensiuni. Deodată, prietenul Vladimir aruncă lumea în cea mai mare nebunie mondială din ultimele decenii.

Dormi trei nopți din ce în ce mai prost și, într-a patra (să zicem) dimineață, te pomenești că Planeta (more or less) îți pune poprire pe bunuri și te încuie în casă până terminați cu mizeria de invazie în Ucraina.

Oligarhii încearcă să-și mute iahturile, înainte să le fie confiscate

Concret, situația stă așa: în Europa, autoritățile au început să confiște superiahturi deținute de oligarhi, ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Un iaht deținut de Igor Sechin, șeful companiei energetice de stat ruse Rosneft și prieten apropiat al lui Vladimir Putin, a fost luat de vameșii francezi în apropiere de Marsilia, scrie BBC

Francezii au acționat rapid, imediat ce vameșii au observat că „Amore Vero”, iahtul lung de 88 de metri al domnului Sechin –  „făcea pași pentru a pleca urgent”.

La rândul lor, autoritățile germane au confiscat o navă în valoare de 600 de milioane de dolari deținută de magnatul rus al metalului, Alisher Usmanov.  E vorba de iahtul  „Dilbar” de 156 de metri al domnului Usmanov, cel mai mare iaht cu motor din lume, după tonaj brut, potrivit revistei Forbes.

Oligarhi uluiți că „nu le merge cardul”

Sunt cele mai recente mișcări împotriva Rusiei, pe măsură ce sancțiunile împotriva Rusiei, a lui Putin personal și a apropiaților săi se intensifică.

Surse BBC spun că unii oligarhi sancționați de Uniunea Europeană sunt „șocați” să descopere că nu le mai funcționează cardurile lor de debit și-au “ajuns” să se bazeze doar pe banii cash din  din seifuri.

În Marea Britanie, unii oligarhi au fost sancționați de guvern, ceea ce înseamnă că, în acest moment, conturile lor bancare din Regat sunt înghețate, ia accesul la fonduri  le este interzis.

Un avocat a declarat pentru BBC că rușii bogați caută soluții să-și mute banii din Marea Britanie înainte de a fi loviți mai dur de sancțiuni.

Pe lista de “ruși sancționați” a guvernului de la Londra sunt  195 de persoane, dar majoritatea sunt acolo de dinaintea invaziei Ucrainei. De la începutul războiului, doar 15 ruși au fost adăugați pe lista sancțiunilor. Unul dintre ei este Vladimir Putin.

Cookies