„Nu vrem să fim o povară pentru români”. Patru femei ucrainene s-au apucat de gătit Vareniki, un fel delicios de găluște cu vișine

23 mart. 2022
21048 afișări
„Nu vrem să fim o povară pentru români”. Patru femei ucrainene s-au apucat de gătit Vareniki, un fel delicios de găluște cu vișine

”De obicei arătăm mai bine”, își încep pledoaria patru femei din Ucraina care au fost găzduite de românii primitori dintr-un mare oraș din România, Constanța. Acolo și-au găsit refugiul și s-au hotărât să contribuie cu ceea ce pot pentru oamenii de rând, dar să-și câștige, totodată, și existența. Așa s-au apucat de gătit produse din bucătăria tradițională a Ucrainei, iar activitatea și-o fac cunoscută pe Facebook, cea mai ieftină și sigură cale de a se integra în comunitate.

„S-a întâmplat că a trebuit să ne părăsim casa pentru o vreme (sperăm că nu pentru mult timp). Vă mulțumim pentru primirea călduroasă în România. Probabil că nu vom înceta să vă mulțumim.”, scriu ucrainencele în prima lor postare din 14 martie, într-o română corectă.

„Dar nu vrem să fim o povară pentru cetățenii români de rând. Prin urmare, am decis să gătim și să vindem găluște ucrainene foarte gustoase”. Iar de aici începe povestea lor plină de viață și culoare. Femeile au fost găzduite în bucătoria unui restaurant din Constanța și s-au apucat de gătit Vareniki, o varietate de găluști locale din Ucraina. Ele povestesc cum se aprovizionează, cum merg să facă cumpărături la Metro, apoi filmează și fotografiază ce produse speciale le ies din bucătărie.

  • Cu o frecvență remarcabilă, femeile postează ceea ce fac zi de zi și dau detalii despre preparatele lor. „Mâncare ucraineană delicioasă de casă, care este întotdeauna la îndemână. Micul dejun, prânzul sau cina în 5 minute. Doar produse naturale. Confecţie manuală. Cu dragoste din Ucraina.”, este descrierea pe care o fac paginii lor de Facebook.

Ce este Vareniki? O varietate de găluște cu orice, cu vișine, cu brânză, cu cartofi și ciuperci, cu carne, cu orice. Chiar dacă au o formă diferită de găluștele cu prune românești, aluatul se aseamănă. Rețetele sunt făcute publice de proaspetele bucătărese, astfel încât unii dintre noi să le încerce acasă pe cont propriu. Ele vând 500 g de vareniki cu 20 de lei.

„Toate produsele sunt congelate. Poate fi adus cu ușurință acasă și gătit la momentul de care aveți nevoie”, este detaliul care însoțește o rețetă.

Lena și-a părăsit soțul, fiul și mama, pe care i-a lăsat în Ucraina

Una dintre femei se prezintă într-un mod cald, plăcut, uman. „Să ne cunoaștem”, spune ea.

„Eu sunt Lena. În Ucraina mi-am părăsit soțul și fiul (are deja 19 ani), mi-am părăsit mama, am părăsit o casă confortabilă, am lăsat o mică afacere pe care o construiam de 7 ani. Există incertitudine în față. Este greu. Aceasta este partea întunecată.

Dar există și lumină. Fiica mea și câinele meu iubit sunt cu mine, aceleași femei din Ucraina sunt cu mine. Ne ajuți și este incredibil. Sper că totul sa terminat și să putem merge acasă (sic! editarea le aparține, posibil text tradus automat)

Refuz să aleg furia, disperarea și ura. Aleg speranța, bunătatea și dragostea, care cu siguranță vor salva lumea.

Ce legătură au găluștele cu asta?)) Aceasta este șansa noastră pentru iluzia de stabilitate. Încearcă să-ți repare viața. Oportunitatea de a vă hrăni copiii. Și ne place foarte mult ceea ce facem.”

Mai multe aflați chiar de la ele, de pe pagina lor de Facebook, Varenyk.

  • Îți mai recomandăm să citești și:

Cu o clădire-floare se face primăvară în părăginita Grădină Botanică din București; Restaurantul proiectat de Octav Doicescu a fost consolidat și restaurat

Hotel Cișmigiu. Povestea unuia dintre cele mai renumite hoteluri din inima Bucureștiului

Tactica ucrainenilor a avut succes. Soldatul rus care s-a predat cu tot cu tanc a stabilit cu serviciile secrete locul de întâlnire

Cookies