Nu va fi nevoie de declarație de proprie răspundere în noaptea de Înviere. Anunțul făcut de Klaus Iohannis

21 apr. 2021
222 afișări
Nu va fi nevoie de declarație de proprie răspundere în noaptea de Înviere. Anunțul făcut de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că vor fi mai puține restricții în noaptea de Înviere, tocmai pentru ca românii să poată merge la biserică să ia Lumină. Creștinii nu vor avea nevoie de declarația pe proprie răspundere, iar bisericile vor fi lăsate să își desfășoare slujba potrivit tradiției, spune Președintele.

Klaus Iohannis a declarat că actul normativ privind desfășurarea ceremoniilor de Înviere nu se va modifica și nu vor fi impuse restricții în noaptea de Paște, deși premierul Florin Cîțu anunțase că slujbele vor avea loc exclusiv în aer liber, deși Hotărârea de Guvern permite accesul credincioșilor în biserică, atât timp cât se respectă distanțarea socială.

„Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică”

„Ne pregătim cu toții de marea sărbătoare a Învierii și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci și în societate. Pot să vă spun de pe acum câteva lucruri certe care au fost discutate împreună cu reprezentanții bisericilor, în special cu reprezentanții BOR. În noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică, așadar creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică”, a precizat Klaus Iohannis.

„Biserica va organiza slujba așa cum este datina, nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Știm cu toții că prima parte a slujbei se ține afară, după care o parte se ține în biserică. Creștinii merg la biserică să ia lumină, să ia Paștile. Îmi doresc – și așa vom organiza lucrurile – ca totul să se desășoare în liniște și în bună rânduială. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în Hotărârea de Guvern pentru starea de alertă care este acum în vigoare și nu vor exista modificări în aceste reglementări”, a subliniat Iohannis.

„Nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere. Dimpotrivă, în noaptea de Înviere vor fi mai puține restricții fiindcă ne dorim ca oamenii să poată merge la biserică”, a afirmat șeful statului în urma vizitei de astăzi de la centrul mobil de vaccinare din comuna Afumați, județul Ilfov.

Ce reguli sunt în vigoare de Paștele Ortodox?

Hotărârea Guvernamentală din data de 8 aprilie prin care a fost prelungită starea de alertă a inclus și următoarele reguli pentru zilele de Paște:

  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
  • Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate, fiind interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.
  • În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
Cookies