“Nu uitați de noi, pietonii!” Apelul unei bucureștence către șoferi, după ce 3 mașini s-au ciocnit sub ochii ei în Rahova, că s-au grăbit și au evitat pietonii în ultima clipă

20 oct. 2023
241 Afișari
“Nu uitați de noi, pietonii!” Apelul unei bucureștence către șoferi, după ce 3 mașini s-au ciocnit sub ochii ei în Rahova, că s-au grăbit și au evitat pietonii în ultima clipă
“Nu uitați de noi, pietonii!” Apelul unei bucureștence către șoferi, după ce 3 mașini s-au ciocnit sub ochii ei în Rahova, că s-au grăbit și au evitat pietonii în ultima clipă | Foto simbol; sursa: Pexels

În fiecare zi, scriem, citim, rostim ori auzim aceste cuvinte: „Accident grav în București„, „Accident cu pieton în București”, ba chiar și „Pieton lovit pe trecere în Capitală…”

Orașul acesta este destul de complicat pentru șoferi și pietoni, deopotrivă. E aproape neîntrerupt aglomerat, aproape peste tot, e plin de șantiere care transformă mersul din punctul A în punctul B experiență care te poate scoate din minți (ce se întâmplă acum la Podul Grant e cireașa de pe tort) și, în acest context nervos, nici cu răbdarea, nici cu respectarea regulile nu stăm tocmai bine.

Accidente cu pietoni și apelul unei bucureștence către șoferi

În statisticile poliției, principalele trei cauze ale accidentelor sunt, an de an, aceleași: 

  1. Viteza neadaptată la condiţiile de drum 
  2. Traversarea neregulamentară a pietonilor 
  3. Neacordarea de prioritate pentru pietoni

În mod sigur, suntem zilnic martori ai uneia dintre situațiile de mai sus: ba șoferi care gonesc cu viteză ne neimaginat pe te miri ce bulevard din București, ba un pieton care apare de niciunde unde n-ar trebui să apară, ba alt șofer care forțează roșu de la semafor în chip periculos.

În această realitate de trafic din București sumar descrisă până aici vine apelul unei bucureștence către șoferii din oraș. L-a făcut în comunitatea Infotrafic București și Ilfov, cea mai veche, mai activă și mai închegată comunitate online de șoferii din oraș.

„Nu uitați de pietoni!”, le spune bucureșteanca le spune șoferilor:

Buna seara, dragi participanți în trafic, am dorit a scrie acest mesaj din punctul de vedere al pietonului disciplinat, care respectă atât semaforul, cât și indicatorul de trecere pietoni! Astăzi dimineață, în jurul orei 07:20, în intersecția Calea Rahovei, Sebastian și Calea Ferentari, trei autovehicule „grăbite” în plin centrul intersecției, de au blocat sensul spre Alexandriei, erau să treacă peste pietonii de pe aceea trecere! Faptul că s-au avariat, faptul că puteau să accidenteze pietonii aflați pe trecere trebuie sa va dea de gândit că să nu mai forțați semaforul pe roșu! Și că morală: Și noi, PIETONII, avem aceleași drepturi și obligații ca și participanții în trafic, NU NE UITATI! Un VERDE sau un ROSU face diferența! Drumuri bune, oriunde vă veți afla!

Experiență de pieton în București

Mai apoi, povestește un motiv în plus pentru care a simțit nevoia să facă apelul:

Dacă am făcut acest anunț, nu l-am făcut la întâmplare. Mulți ani în urma, pe o trecere de pietoni, ce-i drept nesemaforizată, am avut cel mai crunt sentiment că voi muri, mai aveam 1 metru până la trotuar, iar un vehicul care nu a respectat pe cel din fata care a dat prioritate la depășit și razant a trecut pe langa mine! Nici acum, și sunt mulți ani de atunci, nu pot sa mai trec pe acolo! Am aceleași emoții și trăiri!  

Alți membri ai comunității intră în conversație, fiecare cu argumentele sale deloc de ignorat:

Pe o trecere de pietoni unde au oprit mașinile de pe toate benzile de circulație a venit un șofer pe linia de tramvai și a luat-o pe colega mea de lângă mine. Eu am avut o fracțiune de secundă de inspirație să mă opresc la linia de tramvai și să mă uit.

Ca și pieton, biciclist și șofer as adauga ca trebuie sa fii mereu atent, să vezi dacă celalat participant la trafic te-a observat. Dacă ești pe trecerea de pietoni nu înseamnă ca esti în siguranță…

Corect, mai ales că peste tot – în București, cel puțin, se forțează semaforul nu doar galbenul, ci chiar și roșul.

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

 

Cookies