“Nu sunt motive de grevă la STB, salariile sunt extraordinare”, spune șeful societății. Salariul mediu din companie e de 1.000 de euro

06 iun. 2023
976 Afișari
“Nu sunt motive de grevă la STB, salariile sunt extraordinare”, spune șeful societății. Salariul mediu din companie e de 1.000 de euro
“Nu sunt motive de grevă la STB, salariile sunt extraordinare ”, spune șeful societății. Salariul mediu din companie e de 1.000 de euro | Sursa foto: STB

Varianta unor zile cu greva la STB este, de câteva zile, o amenințare sindicală explicită.

Liderul principalului sindicat din Societatea de Transport București, a vorbit, zilele trecute, despre problemele pe care angajații le vor rezolvate.

Cererile sindicaliștilor STB și amenințatarea cu greva

Luna viitoare încep negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, iar în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere șoferii STB vor intra în grevă, a spus, pentru Gândul, Vasile Petrariu, lider al Sindicatului Transportatorilor București:

Luna viitoare vom începe negocierea unui nou contract colectiv de muncă, la nivelul STB. Actualul contract expiră pe 31 august, iar conform noii legi a dialogului social, contractul poate fi negociat cu 60 de zile înainte de termenul de finalizare, așteptăm ca până pe 10 iulie să primim anunțul de începere a negocierii. Noi mai avem niște probleme nerezolvate de anul trecut, cum ar fi acordarea unor fonduri privind echilibrarea unor categorii sociale din punct de vedere financiar. Obligatoriu, vom cere bani în plus la salariu, inflația încă este destul de mare, puterea de cumpărare s-a diminuat mult. Clar, oamenii au așteptări din acest punct de vedere.

Conducerea STB crede însă că nu există niciun motiv de grevă. O spune, pentru ZF, directorul general al Societății de Transport București, Adrian Criţ:

Eu cred că angajaţii noştri şi-au dat seama şi conştientizează faptul că beneficiază de nişte condiţii bune. Au nişte salarii extraordinare comparativ cu alte categorii. (…) Salariul mediu net pe luna aprilie a fost de 5.400 lei pentru conducătorii de vehicul.

Adrian Criț mai amintește că STB are acum aproximativ 10.000 de angajaţi:

  • Mai mult de 5000 sunt vatmani și șoferi de autobuz
  • Aproximativ 2.000 de angajaţi STB se ocupă de mentenanţa parcului de vehicule.
  • Circa 800 de angajaţi sunt rsponsabili de întreţinerea căilor de rulare.
  • Aproximativ 600 de angajaţi care lucrează la uzina de reparaţii.

În ianuarie 2022, Bucureștiul a fost paralizat, vreme de 5 zile, de o grevă STB.

 

Cookies