Nu se mai termină necazurile! Ciocolata precis se scumpește, după ce boaba de cacao a devenit mai valoroasă decât aurul

09 apr. 2024
345 afișări
Nu se mai termină necazurile! Ciocolata precis se scumpește, după ce boaba de cacao a devenit mai valoroasă decât aurul
Nu se mai termină necazurile! Ciocolata precis se scumpește, după ce boaba de cacao a devenit mai valoroasă decât aurul | Sursa foto:Freepik

Boabele de cacao devin mai valorase. În ultimii doi ani, prețul boabelor de cacao a crescut într-un ritm alert, dar apogeul a fost atins în 2024. Astfel, unul dintre cele mai populare și accesibile dulciuri, se scumpește pe zi ce trece. Efectul va fi observat direct în buzunarele proprii. Atât comercianții, cât și producătorii vor fi afectați, ca urmare a acestui fenomen.

În luna februarie a anului 2024, prețul tonei de boabe de cacao a ajuns la peste 5.600 de dolari, potrivit Fondului Monetar Internațional. De atunci, prețul pe bursă aproape s-a dublat, ajungând ca tona de cacao să fie vândută cu peste 9.700 de dolari. La finalul lunii martie, maximul a atins chiar și 10.000 de dolari pe tonă.

Boabele de cacao, mai valoroase decât aurul

Prin comparație cu aurul, boabele de cacao au fost o investiție de peste 10 ori mai bună, potrivit HotNews. Valoarea contractelor pe tona de cacao s-a apreciat cu peste 130% la bursă, în timp ce uncia de aur a crescut, de la începutul anului, cu doar 8%, pe bursa americană de mărfuri.

Cauzele care au dus la creșterea prețului

Cauzele sunt multiple, însă una dintre cele mai importante este schimbarea climatică, aceasta afectând producția de cacao în țările cultivatoare. Schimbările climatice au dus la condiții meteorologice imprevizibile. Astfel, ciclurile tradiționale de cultivare și recoltare s-au schimbat și au redus oferta, punând presiune pe preț.

O altă cauză se referă la calitate și sustenabilitatea produsului. Cererea pentru cacao de bună calitate a crescut, urmarea reflectându-se în prețul mai mare al acesteia.

Creșterea importului de materie procesată, în locul boabelor de cacao

În ultimii 30 de ani, în România, importul boabelor de cacao a scăzut considerabil. În 1991 s-au cumpărat boabe de cacao în valoare de 5 milioane de euro, iar în 2022 de doar 80.000 de euro.

Cu toate astea, a crescut masiv importul de materie procesată, mai exact, pudra de cacao. În 2022, importul s-a ridicat la 15 milioane de euro.

În 2016 un român consuma, în medie, 157 de grame de dulciuri/lună, printre favorite numărându-se și ciocolata. Conform Institutului Național de Statistică (INS), la nivelul anului 2020, un român a consumat, în medie, 206 grame de ciocolată bomboane, rahat și alte produse zaharoase, pe lună, cu 3% mai mult decât în 2019.

Cookies