„Nu schimbați regulile în timpul jocului!”. Interviu cu studentul la Drept din București care a dat în judecată Universitatea pentru că a mărit taxele de studiu în pandemie, deși cursurile se țin online

de:
19 nov. 2020
107 afișări
„Nu schimbați regulile în timpul jocului!”. Interviu cu studentul la Drept din București care a dat în judecată Universitatea pentru că a mărit taxele de studiu în pandemie, deși cursurile se țin online

Înveți virtual, dar plătești mai mult decât dacă te-ai duce la cursurile reale. Andrei Nicolae Popa este student la Facultatea de Drept în anul 4 și a dat în judecată Universitatea din București pentru ceea ce el consideră majorarea nejustificată a taxelor de învățământ, în timpul pandemiei de Covid19. Tânărul justițiar crede că Universitățile nu sunt nici deasupra Constituției, nici deasupra legii și vrea să revoluționeze felul în care e văzută și înțeleasă autonomia universitară. Andrei spune că, în timpul pandemiei de Covid 19, "Universitatea din București nu își execută în mod obiectiv partea sa de obligație în raportul educațional, în ceea ce privește asigurarea infrastructurii școlare. Deși cursurile se țin online, Universitatea mărește taxele, fără să le ofere studenților nimic în schimb, nici măcar darea în folosință a unor laptopuri, în mod gratuit”.

„Aici sunt banii studenților din taxe: în plăți ilegale”

Andrei nu este la prima inițiativă de acest fel. Anul trecut, cavalerul dreptății a făcut o cerere către Curtea de Conturi prin care solicită Direcției de Sănătate Publică să facă un control la cantina Facultății de Drept a Universității. În urma cererii sale, s-au găsit erori contabile de aproape 4 milioane de lei, iar cantina a fost închisă câteva luni bune în anul 2019. „Aici sunt banii studenților din taxe: în plăți ilegale”, spune Andrei.

Miercuri, 17 noiembrie, la primul termen, procesul a fost amânat până în luna ianuarie 2021, cu scopul că Universitatea din București să aibă timp să adune probe prin care să-și demonstreze nevinovăția. Am stat de vorbă cu studentul Andrei Popa. Este optimist și crede că va avea câștig de cauză, pentru că dreptatea este de partea studenților, în aceste vremuri grele pentru toți.

B365: Aveai alte așteptări pentru decizia de miercuri?

AndreiNu, la primul termen se pun, de regulă, în discuția părților chestiuni prealabile, de obicei se acordă amânări pentru depunere de noi înscrisuri sau consultare înscrisuri. Ceea ce este suspect este atitudinea procesuală a UB care a depus la dosar documente deja invocate și, în parte, cunoscute de instanță, doar pentru a obține o nouă amânare.

B365: Care sunt următorii pași în procesul cu Universitatea?

Andrei: Aștept următorul termen în care se vor discuta excepțiile procesuale invocate de pârâtă și pe care le voi combate. De asemenea, instanța, poate, va pune în discuția părților și excepția de neconstituționalitate invocată de mine.

B365: Universitatea ți-a făcut probleme după ce ai dat-o în judecată?

Andrei: Nu, și nici nu cred că vor fi, deoarece răzbunarea pentru exercitarea dreptului la acces la justiție poate constitui infracțiune.

B365: Ce alte planuri mai ai în calitate de student senator confirmat?

Andrei: Până la finalul mandatului, mă străduiesc să creez o cultură a respectării legii în UB și a respectării studentului. Vreau să determin UB-ul să nu mai comită abuzuri împotriva studenților. Pe de altă parte, îmi doresc că Universitatea București se respecte standardele de calitate din învățământul universitar, să aibă o cultură a calității bazată pe onestitate.

„Dacă voi câștiga, nicio universitate din România nu va mai putea să majoreze taxele studenților pe durata ciclului de studii”

„Dacă voi câștiga, nicio universitate nu va mai putea să majoreze taxele. Universitățile nu sunt deasupra legii”

b365: Cum crezi că se va termina procesul și care va fi impactul deciziei pe care o aștepți de la instanță asupra studenților?

Andrei: Dacă voi câștiga, nicio universitate din România nu va mai putea să majoreze taxele studenților pe durata ciclului de studii, adică pe durata executării contractului de studii. Dacă mi se va admite și excepția de neconstituționalitate, nicio universitate din România nu va mai putea stabili în mod arbitrar cuantumul taxelor universitare. Va fi o revoluție a opticii în care acum este văzută și înțeleasă autonomia universitară. Universitățile nu sunt nici deasupra Constituției, nici deasupra legii, ci trebuie să fie slujbașele umile ale satisfacerii unei nevoi de interes public național – educația.

 La Facultatea de Drept, taxa a fost majorată cu 1000 de lei față de anul trecut, la Biologie cu 800, iar la Matematică cu 300. Dacă anul trecut, Andrei Popa platea o taxa de 3500 de lei pe an, anul acesta a ajuns la 4500. Studentți reclama faptul că majorarea taxelor chiar nu se justifica, în condițiile în care cursurile se țin online. Conducerea Universității București nu comentează situația pe motiv că procesul intentat de Andrei Popa se află în derulare.

Cookies