Pe 15 aprilie, acum 27 de ani, era inaugurată prima rețea GSM din țară. Cu sloganul „Viitorul sună bine” și cu postere și campanii publicitare verzi care au împânzit Bucureștiul apărea Connex, care a dat startul telefoniei mobile în România. Pe-atunci nu aveai ca azi, internet nelimitat, minute internaționale incluse sau alte avantaje care păreau de neimaginat acum un sfert de secol. Atunci aveai primele 2 (două!) secunde din apel gratis, de-ajuns cât să spui cât de repede poți „coboară!” și să închizi. Un fel de socializat probă viteză, dacă vreți.
Pe 15 aprilie 1997 era inaugurat Connex, primul operator de telefonie mobilă de tip Global System Mobile (GSM) din România. Mai mult, la acea vreme rețeaua a fost lansată în doar 135 de zile (de la câștigarea licenței până la apariție), durată-record la nivel mondial la acea vreme. În spatele Connex se afla compania MobiFon, care avea în acționariat Telesystems International Wireless (operator de telefonie din Canada), AirTouch Canada, Poșta Română, Ana Electronic, grupul ISAF, Fondul Român de Investiții și Logic Telecom.
În mai puțin de 12 luni de la apariție, Connex adunase 100.000 de utilizatori în toată țara, iar în doar 18 săptămâni de la lansare, serviciile GSM erau disponibile în 9 orașe din țară: București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Timișoara și Sibiu.
Cine a prins vremurile alea poate își mai aduce aminte de logo-ul Connex, de cozile pentru clienți de la Sala Palatului, de reclamele verzi din oraș sau de sloganul cu care s-a lansat compania „Viitorul sună bine”.
Ziua de 15 aprilie 1997 a fost denumită ulterior drept „Ziua X” pentru impactul pe care l-a avut asupra telecomunicațiilor în România și pentru faptul că a reprezentat momentul de început în acest domeniu la noi în țară.
La scurt timp aveau să apară și Dialog (care a avut extindere mai mare în țară decât Connex într-un timp mai scurt), CosmoRom și povestea continuă până în ziua de azi… Doar că azi există „luxuri” la care lumea nici măcar nu îndrăznea să viseze acum 27 de ani cum ar fi internetul și minutele nelimitate… asta la mai puțin de trei decenii distanță de momentul în care primele două secunde din fiecare apel erau gratuite, și lumea suna, și vorbea monosilabic cu degetul pregătit pe butonul de „închide” ca să „fenteze” pe cât posibil taxele de apel.
CITEȘTE ȘI