Nu-i chair cool să vorbești despre pensie, dar într-o zi te pomenești că-ți vine rândul. Deci, când ieșim la pensie? Raluca Turcan tocmai a anunțat marea schimbare

03 iun. 2021
21655 Afișari
Nu-i chair cool să vorbești despre pensie, dar într-o zi te pomenești că-ți vine rândul. Deci, când ieșim la pensie? Raluca Turcan tocmai a anunțat marea schimbare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit, miercuri seară, la Digi24, despre noua lege a pensiilor ce ar urma să intre în vigoare în România în 2023. Știm, nu este cool să vorbim de pensii, dar toți vom ajunge la un momentdat acolo. 

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi aceeași, 65 de ani, astfel că legea preferențială se va schimba. Guvernul merge pe egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. În prezent, femeile se pensionează la 61 de ani, iar bărbații, la 65.

Anunțul Ralucăi Turcan privind vârsta de pensionare

Potrivit ministrului, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și bărbați.

Raluca Turcan a menționat că actuala lege prevede un plan treptat de egalizare a vârstei de pensionare, astfel încât, atât bărbații, cât și femeile, să iasă la pensie la aceeași vârstă, adică la 65 de ani, a spus ministrul Muncii la Digi24.

Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030

Turcan a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a mai adăugat Turcan.

O nouă lege a pensiilor

Potrivit ministrului Muncii, românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor, iar din 2023, își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului va fi finalizat.

Pensionarea anticipată rămâne în vigoare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că posibilitatea de pensionare anticipată rămâne pentru lucrătorii români, iar stagiul minim de cotizare de care o persoană are nevoie pentru a beneficia de pensia minimă rămâne la 15 ani.
″În momentul de faţă avem posibilitatea pensionării anticipate dacă nu ai vârsta legală de pensionare. Dacă nu ai 65 de ani de exemplu, ca bărbat, însă ai contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani te poţi pensiona anticipat fără niciun fel de penalizare şi această componentă dorim să o menţinem”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

Aceasta a precizat că intenţia PSD de a reduce perioada de cotizare de la 35 la 25 de ani pentru posibilitatea pensionării anticipate ar fi condus la “un blocaj al sistemului de pensii”.

“Stagiul minim de cotizare a important să rămână 15 ani minimum pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aşadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Ea a precizat că există oportunitatea de a cumpăra cel mult 6 ani de vechime pentru a accesa pensia minimă, subliniind că cei 15 ani nu trebuie lucraţi consecutiv.

“Deja sistemul dă semne de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde, adică din bugetul de stat, din taxe şi impozite colectate de la toţi românii se transferă la bugetul de asigurări sociale 16,7 miliarde. Acest deficit ar creşte dacă noi nu am face absolut nimic”, a menţionat Turcan.

Cookies