„Nu facem niciun pas înapoi în fața mafiei gunoiului. Ridicați sau plecați!”, spune Clotilde Armand

03 iun. 2021
213 Afișari
„Nu facem niciun pas înapoi în fața mafiei gunoiului. Ridicați sau plecați!”, spune Clotilde Armand

Războiul gunoaielor din nordul Bucureștiului continuă. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat joi că firma de salubrizare Romprest Service SA cere primăriei de sector plata sumei de 350 de milioane de lei pe an, ceea ce înseamnă nu mai puțin de o treime din bugetul sectorului 1. Cu toate acestea, Armand nu dă semne că renunță - „Nu facem niciun pas înapoi în fața mafiei gunoiului. Ridicați sau plecați!”, a declarat aceasta.

Edilul sectorului 1 a prezentat consilierilor de sector situația „războiului” cu compania de salubritate Romprest. Clotilde Armand susține de asemenea faptul că a plătit sume considerabile companiei de salubrizare, însă sumele pretinse de Romprest depășesc bugetul Primăriei Sectorului 1. Potrivit lui Armand, Romprest pretinde 350 de milioane de lei, adică aproape 1 milion de lei zilnic, nu mai puțin de o treime din bugetul anual al sectorului.

„Costul salubrizarii pentru anul trecut a fost de 266 de milioane de lei, la care se adauga facturi de 83 de milioane de lei aflate in litigiu, ceea ce insemana un total de 350 de milioane de lei pe care Romprest considera normal sa ii primeasca intr-un an, rezulta un total de 1 milion de lei pe zi, adica o treime din bugetul Sectorului 1. Noi nu ne putem mentine la asemenea costuri,” a afirmat Clotilde Armand, potrivit Ziare.com.

Deși primăria de sector susține că a plătit Romprest, sortatorii de deșeuri spun că nu au mai fost plătiți din februarie

Clotilde Armand a precizat că primăria încearcă să deblocheze procedurile legale pentru a face plata directă către sortatorii de gunoaie, care spun că nu au primit bani din luna februarie, în ciuda plăților primăriei de sector către Romprest

„Am plătit toate facturile chiar în avans care sunt legate de gunoiul menajer. I-am primit astăzi pe cei trei sortatori cu care lucrăm, ei spun că nu au fost plătiţi din februarie, chiar dacă noi am achitat facturile către Romprest. (…) Am plătit vineri un avans, în sensul că nu era factură scadentă, o factură de 9 milioane de lei, ca să deblocăm situaţia. (…) Noi am încercat să efectuăm plata directă, dar ei nu sunt subcontractori declaraţi în acest contract, aşa că legea nu îmi permite să fac plata directă către ei fără să am o procedură precisă pentru asta. (…)

Soluţia la care lucrăm acum este să avem această plată directă, chiar dacă Romprest nu a agreat până acum să facem această plată directă, să fie gata destul de rapid, adică în câteva zile şi să deblocăm situaţia şi sortatorii să-şi deschidă uşile pentru deşeurile noastre”, a spus Armand în şedinţa Consiliului Local de joi.

Romprest susține că nu a sistat ridicarea gunoiului, însă sortatorii refuză gunoaiele din Sectorul 1

Compania Romprest precizează într-un comunicat de presă emis joi că nu a sistat ridicarea gunoiului.

Pe 1 iunie, după prima cursă de colectare separată a deşeurilor, mașinile de gunoi ale Romprest încărcate cu deşeuri au fost blocate la poarta staţiilor de sortare, deoarece operatorii au interzis accesul cu gunoi din Sectorul 1. Toate echipamentele de colectare (autogunoiere, autospeciale şi containere) alocate de Romprest serviciului delegat în Sectorul 1 sunt în prezent încărcate la capacitate maximă, menţionează operatorul de salubritate, motiv pentru care nu mai pot fi gestionate alte deșeuri.

Mai mult, Romprest menţionează că tarifele aflate în vigoare sunt aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, iar cantităţile prestate sunt confirmate pe bază de proces verbal de Poliţia Locală.

„În cadrul activităţilor de salubrizare stradală sunt incluse şi activităţile de sortare-tratare-depozitare prin eliminare, prestate de către operatori autorizaţi agreaţi de către autoritatea contractantă încă de la începutul contractului. Aceste activităţi sunt facturate de Romprest către autoritate, fără a adăuga nicio marjă de profit.

În condiţiile refuzului la plata facturilor aferente acestor activităţi, pentru a asigura continuitatea serviciului, Romprest a fost nevoită să suporte integral plata serviciilor prestate de către operatorii agreaţi de sortare-tratare-eliminare prin depozitare în beneficiul Sectorului 1 şi a reuşit să facă acest lucru din iulie 2020 până în luna ianuarie 2021, inclusiv.

Odată cu acumularea restanţelor, începând cu luna februarie 2021, operatorii staţiilor au notificat Romprest că vor suspenda activitatea prestată în beneficiul Sectorului 1″, a menţionat Romprest.

Cookies