Nu ciocniți ouăle împestrițate, Faberge-urile noastre cele de toate zilele. Știați că suntem unici în lume pentru ouăle delicat încondeiate?

02 mai 2021
196 Afișari
Nu ciocniți ouăle împestrițate, Faberge-urile noastre cele de toate zilele. Știați că suntem unici în lume pentru ouăle delicat încondeiate?
Ouă incondeiate de Petronela Iasinovschi cu vechi modele populare. Arta populară atinsă de perfecțiune.

La început nu a fost nici Iepurașul prolific, fricos, dar totuși sexy, și nici Găina, și nici omleta, ci Oul. Oul nostru cel de toate zilele care în preajma Paștelui devine “împestrițat” sau “împistrițat”. Sau încondeiat. Sau dogmatic. Niciun popor din lume nu s-a gândit să scrie povești pe ouă. Pentru că asta au făcut și fac femeile bătrâne sau tinere din Bucovina: scriu. Am aflat ce își notează în marea Carte a ouălor Petronela Iasinovschi din satul Paltinu, Vatra Moldoviței, o tânără care și-a făcut o meserie din încondeiere. Mai jos, citiți fără să ciocniți, sunt foarte valoroase. Atenție, fragil!

Le vedeți pe la Târgurile de la Muzeul Țăranului Român din București. Le găsiți în muzee. Am devenit celebri în lume pentru ele. Sunt fragile, colorate, vesele și, de multe ori, foarte valoroase. Pentru că nu oricine știe să brodeze pe coaja subțire de găină, de gâscă sau de struț. Cine scrie pe ouă trebuie să aibă talent, precizie, răbdare, timp și ochi buni. Cu un astfel de oușor fermecat altfel te duci la un doctor, altfel te prezinți cu un cadouaș la cine trebuie, altfel deschizi o ușă.

pui, ou de gaina
Pui scăpat de la incondeiere.

Românii sunt foarte buni la ouă de Paște, dar huțulii sunt și mai buni

Suntem atât de buni la ouă, încât avem și un muzeu unic pe mapamond, Muzeul Ouălor “Lucia Condea”, după numele artistei care l-a creat în Moldovița, Bucovina. Cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume. 11.000 de exponate. 106 vitrine. Lucia Condea a adunat cele mai vechi ouă din satele din Bucovina de etnie huțulă, huțulii sunt un subgrup de ucrainieni cu origini slave și cumanice. Cică se pricepeau foarte bine la cai și la încondeiat ouă încă de pe vremea in care noi ne jucam cu mieii pe câmpii. Mulțumim, dragi huțuli, că nu ne-ați lăsat să ne limităm la omlete și la ochiuiri!

În Bucovina, scriitoarele pe ouă lucreaza tot timpul anului, job full time

Cert este că am furat arta încondeierii de la huțuli și acum avem și noi ouăle noastre. Însă, ce vedeți în comerț este doar industrie, multă formă fără fond, pentru că prea puține meștere populare mai păstrează tiparele vechi.

Modele vechi, oua scrise de Petronela Iasinovschi, mester popular din Bucovina.

În satul Petronelei Iasinovschi, la Paltinu, în Bucovina, toate femeile știu să scrie pe ouă, a devenit job full time de succes în orice anotimp. Ouăle sunt la modă. Pot fi personalizate. O poți ruga pe nuvelistă să scrie numele celui la care te duci cu cadoul lângă un “Hristos a înviat”. Te va ține minte.

petronela, iasinovschi, mester popular, oua incondeiate, bucovina
Petronela Iasinovschi si-a facut o meserie din incondeiere.

Petronela Iasinovschi: “Ca anul ăsta n-a fost niciodată, toată lumea vrea ouă scrise”

Petronela Iasinovschi: “ Ca anul ăsta n-a fost niciodată, toată lumea vrea să-i fac ouă. Îmi beau cafeaua dimineața și până seara stau și scriu. Un ou de struț îl fac și în două zile, îl iau alb de la o fermă din Buzău și costă 200 de lei la final, încondeiat. Oul de găină este numai opt lei, iar cel de rață, 10. Cum se face? Înțep oul cu seringa, scot aerul, apoi îl spăl cu mare grijă să nu se spargă coaja. Ooo, câte ouă nu am stricat. Apoi, îl pun la uscat, îl încondeiez, adică îl urzesc, trag linii cu ceară. Scriu cu ceară și apoi vopsesc cu galben unde trebuie cu galben, sau cu roșu unde trebuie cu roșu, apoi la o sursă de căldură șterg vopseaua de pe ou. Cele mai vechi modele le-am învățat de la femeile bătrâne. Vedeți? Uite crucea pascală, grebla cu trifoiul, vârtelnița, cărarea rătăcită, creasta cocoșului, trifoiul, grâul, frunza stejarului, soarele, spicul de grâu. Ouă cu roșul acela intens nu mai putem să facem că este război în Ucraina și nu mai vin să vândă vopsea, a lor era cea mai bună, asta de la noi din comerț nu are culoarea de roșu intens, nu e deloc bună, e mai mult un bordo”.

Cum să citești un ou scris cu modele ancestrale pe “Cărarea rătăcită” a Vieții de Zi cu Zi

Pe coaja fragilă, imaginația Petronelei este infinită. Chișița (instrumentul de încondeiat) se mișcă repede și precis. Formele desenate reprezintă modele ancestrale și reflectă tot Universul. Linia dreaptă verticală este chiar Viața. Linia dreaptă orizontală este chiar Moartea. Linia dublă dreaptă înseamnă Eternitatea. Linia cu dreptunghiuri simbolizează Gândirea și Cunoașterea. Linia ondulată arată Apa și Cărarea Rătăcită. Spirala dublă este Viața și Moartea, laolaltă. Suntem un popor creativ cu ouă tari și-n același timp moi, pe care cine știe sa le citească vede totul: trecutul si viitorul. Mai bine că nu am avut tehnica emailului, aurul, nestematele și diamantele lui Faberge, cine știe unde am fi ajuns pe Cărarea Rătăcită a Succesului, a Vieții, a Gândirii și a Cunoașterii.

 

Cookies