Nu & Apa Neagra – lansare de album/ Parking non-stoP (UK)

de:
17 nov. 2011
3 Afișari
Nu & Apa Neagra - lansare de album/ Parking non-stoP (UK)

Nu & Apa Neagra va asteapta in Control la lansarea celui de-al doilea albumul – Descântecul Apei Negre-, invitata speciala fiind trupa britanica Parking Non-Stop.

Noise, psihedelic, folk post-industrial – sunt doar cateva dintre atributele muzicii generate de Nu & Apa Neagra .

Grupul muzical Nu & Apa Neagra, infiintat in 2001, îşi construieşte concertele prin improvizaţie, alăturînd pasajelor electronice linii melodice care poartă ecoul folclorului – românesc, turcesc sau balcanic. Bazîndu-se pe deja binecunoscutele baglama-saz, drîmbă, caval şi cobză, instrumentarul tradiţional al grupului se lărgeşte prin prezenţa arhaicei gusle, instrument întîlnit în cea mai mare parte a Balcanilor, dar şi prin apariţia ţambalului (preparat, folosit cu arcuş, procesat), a generatoarelor electrice şi electronice de sunet, sintetizatoare, diverse efecte, etc.

Descântecul Apei Negre, cel de-al doilea album al cvartetului Nu&Apa Neagră, produs de casa de discuri Lollipop Shop din Berlin, propune o abordare verticală a materialului sonor, una care sondează substraturile culturale şi originare ale spaţiilor balcanic şi carpatin puse în ecuaţie occidentală. Un soi de psihism sonor, amorf, din ale cărui adâncuri se înalţă, pe neaşteptat, fragmente recognoscibile, coerente, cu care se poate reconstitui o arheologie sui-generis, a traiectoriilor celor patru muzicieni.

Materialul muzical a fost înregistrat în cea mai mare parte în Timişoara şi masterizat în Marea Britanie (Alan Holmes – Ectogram, Parking Non-Stop).

De-a lungul timpului, Nu & Apa Neagra a concertat alături de nume ca Embryo, Faust, Nurse With Wound, Damo Suzuki.

Parking Non-Stop combina partea instrumentala de live cu inregistrari pe care le-au facut in diferite colturi ale lumii, pentru a crea un peisaj sonor psiho-geografic, care combina colajele sunetului experimental cu muzica si poezia. Performance-urile lor live inseamna tehnologie (laptop) si manipulare repetitiva a vocii in timp real , completate de filme facute de membrii trupei.

Muzica lor exploreaza geografia sonora europeana intr-un sens mai larg, in afara contextului regiunii North Wales, din care provin. Ei cauta sa creeze un sound north wales mai aparte, bazat pe descoperirea de noi rezonante spatiale si temporale. Aceasta nu inseamna o identitate bazata pe un trecut mitic , ci o implicare a ceea ce inseamna capacitatile sonore ale minelor si masinariilor ruginite existente in peisajul rural-industrial in stare de dezintegrare, atat de bogat in sunete si zgomote/ ”noise”.

Species Corridor , albumul de debut al trupei Parking Non-Stop, a fost lansat in 2008 , de casa de productie Klangbad din Germania. In 2010 o alta casa de productie germana, PPFNP, lansa un LP vinyl cu 2 piese, printre care si piesa “Cold Star” a trupei Parking Non-Stop . Lucrarile lor au fost incluse pe multe alte compilatii.

De-a lungul activitatii lor au concertat alaturi de muzicieni, poeti si artisti speciali pe scenele unor locatii alese cu grija din Wales, Anglia, Irlanda, Slovacia, Bosnia, Germania, Cehia, Norvegia si Franta.

Cookies