„Nu am spus că vin și rezolv pe loc problemele”, zice Nicușor Dan care promite că la anul va fi mai bine în Capitală

31 oct. 2021
284 Afișari
 „Nu am spus că vin și rezolv pe loc problemele”, zice Nicușor Dan care promite că la anul va fi mai bine în Capitală
 „Nu am spus că vin și rezolv pe loc problemele”, zice Nicușor Dan care promite că la anul va fi mai bine în Capitală. sursa foto: pro tv

 „Nu am spus că vin și rezolv pe loc problemele”, zice Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă de duminică. Mai mult, edilul capitalei promite că la anul va fi mai bine în Capitală din punct de vedere al termoficării. De asemenea, acesta nu recunoaște informațiile pe surse potrivit cărora gigacaloria din București ajunge la un preț final de aproape 900 de lei și așteptă decizia oficială.

Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis duminică faptul că autorităţile din București nu cunosc, în acest moment, procentul cu care va creşte preţul gigacaloriei, cum transmitea în exclusivitate b365.ro încă de sâmbătă. Explicația primarului este că nu a fost stabilit tariful pentru transportul agentului termic încă.

Primăria dă asigurări că subvenția pentru termoficare va fi plătită cel puțin 66% din tarif, ca până acum

Primarul a dat asigurări că Primăria Capitalei va plăti, la fel ca şi până acum, cel puţin 66% din tarif. Astfel, bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare vor suporta o treime din preţ, ca și până acum. Se pare că ELCEN nu a fost pregătit pentru sezonul rece la începutul lunii octombrie și astă al fi unul dintre motivele pentru problemele din prezent.

„Eu, în campania electorală – şi era campanie electorală, da? – nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă probleme. Chiar fiind în campanie electorală, am spus: Atenţie, iarna 2021-2022 o să fie puţin mai bună decât iarna 2020-2021 (…) şi am spus că schimbările fundamentale o să se vadă în iernile următoare. În iarna 2022-2023, asta e ceva ce pot să spun acum, o să fie mult mai bine decât 2021-2022”, a transmis Nicuşor Dan, conform news.ro.

Prețul de producție al căldurii nu este reglementat, spune Nicușor Dan

Acum, în România, spune primarul, preţul de producţie al energiei termice nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoan. De aceea, doi operatori, Vest Energo şi CET Griviţa, care asigură furnizarea de agent termic pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, „pur şi simplu au oprit căldura din Bucureşti”.

„Pe de altă parte, ELCEN-ul nu l-am găsit pregătit pentru iarnă, producătorul care nu ne aparţine şi tocmai de aia am făcut demersurile pentru a prelua noi ELCEN, să nu mai dăm tot timpul vina de la unii la alţii. ELCEN-ul nu a fost pregătit, el nu a pornit când a venit sezonul de iarnă – 6-7 octombrie – nu a fost pregătit să înceapă.

El era pregătit să înceapă undeva 25 octombrie – 1 noiembrie şi din cauza asta nu a livrat, în cele patru CET-uri mari pe care le au, nu a livrat la capacitate. Şi a mai fost o vină, care este a Termoenergeticii, care este în subordinea noastră, care nu a prevăzut, şi atunci lucrările noastre care sunt pe magistrala Ferentari au întârziat pornirea CET-ului Progresul”, a mai explicat Nicușor Dan.

Încă nu se știe cu cât se scumpește căldura în București

Vorbin despre creșterea tarifului pentru gigacalorie, Nicuşor Dan nu confirmă cifra de 86% cu care ar urma să crească tariful şi care este vehiculată în aceste zile. Un răspuns final va fi dat zilele următoare.

„În orice caz, în momentul ăsta noi (Primăria Capitalei – n.r.) plătim cam două treimi din preţ. Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. (…) Poate să crească (acest raport- n.r.) cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, a mai spus primarul.

Cookies