Nr. 2 din SUA ar putea veni la București. Casa Albă ia în calcul vizita în România a vicepreședintei Kamala Harris

04 mart. 2022
40 Afișari
Nr. 2 din SUA ar putea veni la București. Casa Albă ia în calcul vizita în România a vicepreședintei Kamala Harris
Nr. 2 din SUA ar putea veni la București. Casa Albă ia în calcul vizita în România a vicepreședintei Kamala Harris | Sursa foto: The White House

În aceste zile, la Casa Albă se discută intens despre vizite ale  vicepreşedintei Kamala Harris la Varşovia şi la Bucureşti, șia asta chiar în zilele imediat următoare, într-un mini-turneu regional menit să exprime solidaritatea  americanilor cu Ucraina, scrie The Hill, care citează surse apropiate administrației de la Washington.

Kamala Harris ar putea merge și la granița cu Ucraina

Planul ar fi ca Harris să viziteze trupele staţionate în România, dar este posibil ca vicepreşedinta SUA să meargă și la granița cu Ucraina, acolo unde valuri de refugiați continuă să ajungă încă din primele zile ale invaziei Rusiei în în Ucraina.

Un oficial al Casei Albe a declarat că Harris a fost „extrem de implicată în interacţiunile administraţiei americane cu aliaţii şi cu partenerii”.

Zilele acestea, Kamala Harris a vorbit cu premierii Poloniei şi României, dar și cu alți lideri din statele europene aliate, despre  reacţia la invazia rusească în Ucraina. Scopul principal al discuţiilor e acela de a sublinia forța şi unitatea alianţei.

Premierul Ciucă, despre discuțiile cu Harris

Premierul Nicolae Ciucă a avut marți o convorbire telefonică cu vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, despre care  Guvernul a dat câteva detalii printr-un comunicat de presă:

În cadrul dialogului, a fost analizată situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Vicepreşedintele SUA a transmis mulţumiri României pentru sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni.  Totodată, a fost remarcată importanţa solidarităţii manifestate de aliaţi pe Flancul Estic al NATO,  care întăreşte garanţiile de securitate.

Și Casa Albă a precizat, tot printr-un comunicat de presă, că vicepreşedinta Kamala Harris a avut cinci convorbiri separate cu liderii europeni de pe flancul estic al NATO  – premierii Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României:

 Au discutat, de asemenea, răspunsul robust al NATO. În urma summitului extraordinar al NATO din 25 februarie, vicepreședintele şi liderii europeni au analizat ajustările recente şi viitoare ale poziţiei forţelor americane şi NATO în Europa, inclusiv desfășurarea a mii de trupe americane şi capacităţile critice pentru a ne consolida postura de descurajare şi apărarea colectivă. În fiecare apel, vicepreşedintele a reafirmat angajamentul nostru ferm față de articolul 5 al NATO.

Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic  este, de fapt, esența NATO. Este articolul în care e scris și descris, negru pe alb, principiul „toți pentru unul și unul pentru toți”

ARTICOLUL 5: Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

Cookies