ȘTIRI

Noul sediu al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”, inaugurat sâmbătă. Cum arată: GALERIE FOTO

Noua clădire a Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” este situată pe Bulevardul Octavian Goga nr. 1, în imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale a României. Lucrările la noul sediu au început în anul 2012, clădirea având o suprafaţă totală de 6.381,50 mp.

„Astăzi ia naștere un teatru. A adăuga un teatru pe harta culturală a unei zone e un lucru important. Un spațiu destinat culturii mai cucerește o zonă. Nu inaugurăm o clădire, nu acesta e mesajul … ci inaugurăm un fel de fenomen cultural. De cel puțin 30 de ani, nu s-a făcut niciun teatru în România (…) Am gândit acest teatru astfel încât să fie ușor accesibil pentru artist; din cabină să sară în scenă cu ușurință, să nu se amestece cu spectatorul decât pe scenă, sa se păstreze acest mister.”, a declarat Răzvan Ioan Dincă, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul conferinței de deschidere.

Conform acestuia, sala Teatrului de Operetă este a treia sală ca dimensiune din București și are una dintre cele mai bune scene. Design-ul foaierului a fost inspirat din teatru și muzica, fiind creat de Cristian Corvin. Arhitectul clădirii este Eliodor Popa.

Scena are 14 metri deschidere, 20 de metri adâncime, două turnete electrice și o instalație de sunet profesională. Totodată, are o capacitate de 550 de locuri  şi este dotată cu „toate echipamentele tehnice moderne destinate realizării unor producţii muzicale de o complexitate foarte ridicată”, după cum a punctat directorul.

Pe lângă sala de spectacole, la Teatrul de Operetă găsim și o librăria-magazin, o cafenea, dar şi un studio dedicat copiilor.

De asemenea, artiştii şi personalul tehnic beneficiază de săli de repetiţii şi cabine pentru orchestră, balet, solişti vocali şi dirijori, birouri pentru producători, cabine pentru machiaj şi perucherie, depozite pentru costume şi decoruri, croitorie, cizmărie, spălătorie, dar şi numeroase spaţii tehnice. 

„Mă bucur să lucrez într-un teatru nou, e un eveniment incredibil, o clădire care va fi aici mulți ani. E foarte frumos să fiu aici în acest moment. E minunat să văd cum se transformă opereta, cum acest teatru este creat din nimic.”, a declarat Stephen Barlow, regizorul piesei „Fantoma de la Operă”, spectacolul cu care a fost inaugurat Teatrul de Operetă, sâmbătă.

Noua sală de spectacole a Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” a fost realizată cu bani primiţi de la Ministerul Culturii, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 8.700.000 de euro plus TVA.

_ _ _

Cu un sediu demolat în 1986, de regimul Ceauşescu, Teatrul de Operetă a funcţionat fără întrerupere până în anul 2005 în clădirea Teatrului Naţional Bucureşti „I. L.Caragiale”. Din cauza incendiului care a afectat grav clădirea Naţionalului bucureştean, spectacolele s-au desfăşurat apoi în sala MAI (Ministerul Afacerilor Interne) timp de doi ani, ulterior revenind în actuala Sală Studio (fosta Sală Mică) a Teatrului Naţional Bucureşti „I. L. Caragiale”, unde au avut loc până în anul 2011, când clădirea celui din urmă a devenit obiectul reparaţiilor capitale.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button