Noul PUZ Parc Izvor – Pod Mihai Vodă, „tradus” de un urbanist: Cum va fi schimbată zona FOTO

de:
26 mart. 2016
71 Afișari
Noul PUZ Parc Izvor - Pod Mihai Vodă,

Urbanistul Andrei Popescu a analizat pe ideiurbane.ro PUZ-ul din zona parc Izvor-Pod Mihai Vodă, din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Acest proiect este unul dintre cele şase aprobate în luna ianuarie 2016 de consilierii CGMB, proiecte care vor schimba total centrul Capitalei.

Urbanistul susţine că cel mai important lucru pe care îl aduce acest PUZ este reprezentat de încadrarea, pentru prima dată, a suprafeţei pe care se află parcul Izvor ca spaţiu verde.

„Până acum nu aveam aşa ceva (era doar parţial) pentru că PUG Bucureşti prevedea altceva pentru această zonă. Deci, prin acest puz, nu se mai poate schimba funcţiunea de spaţiu verde. Deocamdată.”, explică Andrei Popescu.

Unul dintre elementele acestui PUZ, analizate de urbanist, este noul pod Mihai Vodă peste Dâmboviţa.

„Podul peste Dâmboviţa mi se pare o propunere interesantă şi sper să se realizeze. Din păcate, reglementarea lui este inexistentă. Proiectanţii propun un dreptunghi (din fericire, avem dimensiunile sale specificate), dar nu avem niciun reper exact al poziţiei. Doar un desen nu reprezintă nimic în urbanism. De altfel, tot puz-ul duce lipsă de cote, de stabilirea unor retrageri clare.”, explică acesta.

DETALIU-PUZ-PARC-IZVOR-POD-MIHAI-VODA-POD-TRAMVAI

Popescu adaugă totodată că în documentaţie nu există nicio explicaţie referitoare la motivul pentru care a fost aleasă amplasarea cu pricina, cum şi de ce se aliniază în acest fel.

„Dinspre străzile Saligny şi Elie Radu am impresia ca imaginea să nu fie foarte plăcută. Cei care cred că podul preia alinierea frontului Dâmboviţei cred că ar trebui să se uite pe planul general. Frontul respectiv pare unitar doar privit în plan, în realitate fiind extrem de fragmentat, din diferite motive…”, adaugă acesta.

Urbanistul critică totodată numele ales pentru pod: „Mihai Vodă”:

„Mihai Vodă nu mai este acolo şi se propune doar o interesantă aducere aminte printr-un ansamblu-monument situat chiar pe amplasamentul originar. De ce am spus doar? Pentru că ştim foarte bine că în spatele blocului avem biserica Mihai Vodă şi turnul clopotniţă. Cele care au fost mutate în anii 80. Avem originalul, salvat cu dificultate, dar puz-ul acesta nu consideră că ar putea veni cu o soluţie de reintegrare. Pur şi simplu ignoră originalul pentru că nu se “pupă” cu ideea…”

Planul propune şi amenajarea unui amfiteatru, pe care urbanistul îl consideră inutil:

„Un amfiteatru pentru a privi la ce? În acelaşi timp, cel puţin din acest plan, racordul între acesta şi pod este cel puţin neinspirată. Poate că în proiectul de arhitectură nu va fi aşa.”, menţionează sursa citată.

Ca elemente pozitive aduse de plan, Andrei Popescu aminteşte ideea pentru aleile parcului, retrasarea străzilor existente înainte de demolare, amintirea ansamblului Mihai Vodă- Arhivele Statului, dar şi conceptul general de “suprapunere a mai multor perioade.”

„Văd ca pe o propunere pozitivă şi noul corp pentru pompieri (nu neapărat în forma aceasta) şi formarea unei piaţete incluzând şi primăria. Acolo ar putea fi un spaţiu interesant.”, adaugă urbanistul.

Referitor la noul corp pentru pompieri, amintit mai sus, Andrei Popescu menţionează că reglementările în acest sens sunt oarecum neclare.

„Este desenat un corp nou, dar edificabilul maxim prevede posibilitatea de închidere completă a spaţiului, cu un parter deschis pe zona de sud. Ori asta poate însemna chiar dispariţia spaţiilor verzi sau transformarea pieţei într-un spaţiu închis accesului public. Sau accesibil doar dacă ai treabă pe la autorităţi.”, adaugă Andrei Popescu.

Primele șase proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) au fost aprobate în luna ianuarie de Consiliul General al Municipiului București. Acestea prevăd transformarea Bulevardului Unirii în zonă pietonală, construirea a două poduri noi peste Dâmbovița și amenajarea unui traseu pietonal din zona Romană până în Rahova, dar și transformarea Pieței de Flori din Rahova în zonă turistică și de promenadă. 

♦♦♦

Andrei Popescu a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Facultatea de urbanism, fiind interesat de evoluția orașelor, în special București, cu toate elementele pe care le presupune aceasta: urbanism, arhitectură, istorie, antropologie, economie etc. Începând cu 2009, a început să publice mai multe propuneri de urbanism pe blogul Idei Urbane (www.ideiurbane.ro), blog care a devenit astfel un mijloc de a-şi face publice ideile despre dezvoltarea Bucureștiului și analizele despre zone sau proiecte existente. 

Cookies