Noul PUG al Capitalei: Zonă Protejată Unică, sursă de câștig pentru Primăria Capitalei

de:
10 dec. 2014
12 Afișari
Noul PUG al Capitalei: Zonă Protejată Unică, sursă de câștig pentru Primăria Capitalei

Proiectul noului Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei a fost prezentat miercuri în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei. Prima fază de elaborare a noului PUG al Capitalei s-a încheiat. Toate Planurile Urbanistic Zonale și de Detaliu avizate până acum au fost introduse în Baza de Date Urbane, iar acum se lucrează studiile de fundamentare (zone protejate, rețele edilitare, sistemul de transport, s.a.m.d.).

„Va fi o singură zonă protejată, cu UTR-uri diferite (n.r. Unitate Teritorială de Referință) și reglementări diferite. Nu va mai fi pe bucăți ca acum. Pe anumite zone nu se vor mai putea face modficări niciodată. Cine va construi în zonă protejată va trebui să își asume că nu se mai poate modifica reglementarea stabilită în PUG”, a explicat Tiberiu Florescu, coordonatorul proiectului de elaborare a noului PUG. 

Membrii Comisiei de Urbanism au recomandat ca în elaborarea noului PUG să se ia în considerare potențialul economic al zonelor istorice.

„Primăria ar trebui să câștige bani din aceste zone protejate”, a spus arhitectul Vlad Cavarnali, membru în Comisia de Urbanism. 

„Trebuie văzut care este potențialul acestor zone pentru a fi generatoare de ofertare, pentru a produce piață”, a spus și arhitectul Bogdan Bogoescu, membru în Comisia de Urbanism. 

„Zonele Protejate trebuie privite ca zone vii, nu ca zone ca zone înghețate”, a spus și arhitectul Dan Șerban. 

Noul Plan Urbanistic General va fi mult mai exact. Vor fi reglementări pe teme care nu vor mai putea fi modificate, unele mai elastice, dar și altele care vor putea fi modificate prin PUZ-uri. De asemenea, în noul PUG va fi introdusă și o reglementare a subteranului orașului. 

Calea ferată, integrată mai eficient în structura de transport a orașului

La elaborarea noului PUG va fi luată în considerare și integrarea mai eficientă a căii ferate în sistemul de transport al orașului. Deocamdată a fost realizată o analiză a sistuației actuale, a nevoilor și a rețelei de cale ferată a orașului, urmând ca în faza următoare să fie elaborat și un studiu care va determina capacitatea de transport a sistemului de cale ferată în București, dar și nivelul de cerere. De asemenea, va fi realizată și o listă de opțiuni pentru îmbunătățirea funcționării rețelei de cale ferată din oraș.

Contractul pentru realizarea noul PUG al Capitalei a fost câștigat în octombrie 2013 de Asocierea Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting, Arnaiz Arquitectos SLP, SC Aecom Ingenieria SRL, SC Intergraph Computer Services SRL, SC Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica SRL, SC Synergetics Corporation SRL. Firmele au fost desemnate câștigătoare în urma unui concurs. Contractul are valoare de 43,6 milioane lei (9,8 milioane euro). Termenul pentru finalizarea noul PUG este de 41 de luni de la data atribuirii contractului. Prin urmare, Capitala va avea un nou Plan Urbanistic General  abia în 2017.

Revizuirea PUG-ului a fost împărţită în trei etape: 
1) de iniţiere: 12 luni, realizată în două faze (transpunere a vechiului PUG şi a tuturor planurilor urbabistice ulterioare lui în suport informatic și realizarea studiilor de fundamentăre).
2) de execuţie: 18 luni pentru elaborarea reglementărilor;
3) de avizare: 12 luni.

Cookies