Noul preț al gigacaloriei nu poate fi votat la București. Nicușor Dan reclamă lipsa consensului

20 nov. 2021
111 Afișari
Noul preț al gigacaloriei nu poate fi votat la București. Nicușor Dan reclamă lipsa consensului
Noul preț al gigacaloriei nu poate fi votat la București. Nicușor Dan reclamă lipsa consensului

Primarul Nicușor Dan a convocat ședința CGMB pentru 26 noiembrie, însă cea mai mare urgență, stabilirea noului preț al gigacaloriei, nu a fost inclusă pe ordinea de zi. Edilul a postat pe Facebook motivația absenței proiectului de pe lista de vot.

Nicușor Dan propune ca prețul gigacaloriei în Capitală să fie de 235 + TVA lei în intervalul 1 decembrie -12 ianuarie și 267 +TVA lei începând cu 13 ianuarie, conform proiectului de hotărâre înaintat de primar și devenit public. În plus, prețul ar urma să scadă de la 1 ianuarie, de când intră în vigoare legea cu 5% TVA pentru termoficare, în loc de 19% cât este în prezent.

Vineri, primarul anunța că a convocat ședința Consiliul General al Municipiului București pentru 26 noiembrie, însă fără ca acest proiect, cel privind noul tarif la gigacalorie, să fie introdus pe ordinea de zi. Nicușor Dan reclamă absența unui consens al majorității USR-PNL-PMP, în lipsa căruia propunerea sa ar fi respinsă.

„Sunt optimist că până la momentul ședinței vom ajunge la o poziție comună, iar proiectul va intra pe ordinea de zi suplimentară și va fi votat.”, spune Nicușor Dan pe Facebook.

Nicușor Dan precizează, în postarea de pe Facebook, că va continua discuțiile cu consilierii generali din majoritatea USR-PNL-PMP și, în paralel, va insista la Guvern pentru ca primăria să obțină o sumă cât mai mare pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei.

„Voi face tot ceea ce e omenește posibil pentru ca bucureștenii să fie cât mai puțin afectați de creșterea costurilor cu încălzirea.”, mai spune primarul.

Proiectul de hotărâre privind noul preț al gigacaloriei, publicat de Gabriela Firea

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a publicat vineri o adresa trimisă de Nicușor Dan prin care le cere consilierilor să voteze majorarea tarifului plătit de populație până la 280 lei/Gcal în București.

Prețul termoficării din București depinde în mare parte de subvenția de la Guvern

Subvenția gigacaloriei în București depinde de ajutorul de 968 de milioane de lei de la Guvern, a explicat primarul Nicușor Dan, care preciza încă de săptămâna trecută că în lipsa suportului financiar de la administrația centrală, Primăria Bucureștiului ar fi într-o situaţie imposibilă.

”Nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a declarat primarul general la audierea sa de la Comisia de anchetă a prețurilor la energie.

„Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (…) Eu v-am spus cât este preţul total. (…) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a susţinut Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

El a explicat că preţul total al gigacaloriei s-a dublat în acest an.

 

 

Cookies