Noul Plan Urbanistic General schimbă modul în care se construiește în București

de:
11 mart. 2013
0 Afișari
Noul Plan Urbanistic General schimbă modul în care se construiește în București

Dacă până în prezent PUG reglementa doar înălțimea și poziționarea noilor clădiri, noul plan va încerca să impună clădirilor noi să fie „frumoase”, reglementând designul arhitectural al unei clădirii. „Vrem sa cream calitate si pentru constructiile noi. Arhitectura va conta. Nu vei putea face orice oriunde”, sustin surse apropiate proiectantilor care lucrează la noul PUG pentru Hotnews. De asemenea, PUG va avea și anumiți parametri care vor impune standarde de calitate la construcțiile noi. 

Noul Plan Urbanistic General (PUG) se va baza pe consolidarea identității orașului. Astfel, în realizarea planului se va face un inventar al problemelor care au dus la dezvoltarea haotică a construcțiilor, iar noile reglementări vor fi bazate pe prevenirea acestor probleme.

PUG va fi trasat pe baza a trei obiective esențiale: a răspunde la nevoile fundamentale ale bucureștenilor (transport public, utilități), crearea unor noi simboluri ale Capitalei și respectarea parametrilor stabiliți de Uniunea Europeană privind spațiile verzi, poluarea și alte facilități. 

În toate etapele elaborării noului PUG se va realiza consultarea populației, iar bucureștenii vor putea să-și exprime punctul de vedere privind reglementările și încadrarea zonei în care locuiesc.

Concursul de soluții pentru trasarea noului Plan Urbanistic General al Capitalei a fost câștigat de către o asociere ce are drept lider Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și din care mai fac parte Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM Romania, Compania de Consultanta si Asistenta Tehnică. Valoarea proiectului este de 4,2 milioane de lei. 

Planul Urbanistic General reprezintă „legea de bază” în funcţie de care se elaborează PUZ-uri (Planuril Urbanistice Zonale) sau PUD-uri (Planuri Urbanistice de Detaliu) și autorizații de construcție. PUG-ul Bucureștiului datează din anul 2000 și a expirat în 2010. De atunci valabilitatea planului a fost prelungită de CGMB cu câte un an în 2010 și 2011 și cel mai recent, cu trei ani, în luna ianuarie a acestui an. Dacă nu s-ar fi luat această măsură, exista riscul ca bucureştenii să nu mai primească autorizaţii de construire. 

Primăria Capitalei a inițiat abia în 2010 demersurile pentru a realiza un nou PUG, dar acestea au întâmpinat mai multe dificultăți. În vara lui 2012 au fost reîncepute procedurile pentru licitația de desemnare a unui proiectant al noului PUG.  Este așteptat ca realizarea PUG să dureze 3 ani, ceea ce ar însemna că Bucureștiul va avea un nou PUG în 2016.

Cookies