Noul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul: Legea Amnistiei se va întoarce pentru adoptare

de:
04 mart. 2014
0 Afișari
Noul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul: Legea Amnistiei se va întoarce pentru adoptare

Eugen Nicolicea, propunerea premierului pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost avizat favorabil de comisiile juridice reunite, cu 20 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă” (PSD şi PNL). Cea mai importantă promisiune făcută în cadrul audierilor de Nicolicea a vizat legea amnistiei şi graţierii, despre care a spus că trebuie adoptată după o dezbatere publică şi după ce este „cântărită”.

„Trebuie să aibă loc o dezbatere publică. Întotdeauna când se trece de la un cod penal cu pedepse mai mari la un cod penal cu pedepse mai mici, trebuie date nişte legi tranzitorii, printre care sunt acestea de amnistie şi graţiere pentru a nu avea persoane condamnate cu pedepse foarte mari, pe vechiul cod, şi apoi persoane cu pedepse mult mai mici pentru aceeaşi faptă, poate chiar în aceeaşi zi. De aceea este nevoie de aceste legi tranzitorii. Ele trebuiau să fie adopte din iunie-iulie, ca să nu cumva să fie socotite că se fac pe picior”, a spus Nicolicea, în faţa comisiilor reunite, potrivit gandul.info.

Printre lucrurile pe care Nicolicea le-a promis se numără şi statutul minorităţilor, despre care ministrul propus a spus că trebuie finalizată „pentru că zace de atâta timp”. Întrebat ce va face în cazul numărului foarte mare de ordonanţe de urgenţă adoptate de Parlament, ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul a spus că promite, aşa cum face toată lumea, că va încerca să le diminueze.

„Toată lumea spune că aceste ordonanţe diminuează rolul Parlamentului, sunt de acord. Evident că toată lumea promite că va încerca să le diminueze, ceea ce fac şi eu, dar trebuie să ne gândim şi la situaţia în care coaliţia are mai puţine procente de susţinere, şansele de a diminua OUG scad. E condamnat atunci când ai o majoritate zdorbitoare şi apelezi la ordonanţe de urgenţă. Am să ţin partea şi a Parlamentului şi o să încerc să promovez şi propunerile legislative ale colegilor”, a mai spus Nicolicea.

Cookies