Noul metrou produs de Alstom ar putea porni cu avionul spre subteranele din București. Când pornește primul tren din Brazilia spre România

19 oct. 2023
3261 Afișari
Noul metrou produs de Alstom ar putea porni cu avionul spre subteranele din București. Când pornește primul tren din Brazilia spre România
Noul metrou produs de Alstom ar putea porni cu avionul spre subteranele din București. Când pornește primul tren din Brazilia spre România. FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca

Magistrala 5 de metrou urmează să beneficieze de un lot de 13 garnituri noi, produse de Alstom în Brazilia, iar primul tren dintre acestea ar urma să plece spre București pe 28 noiembrie 2023.

Cu toate acestea, primul tren Alstom produs în Brazilia pentru Metrorex nu are cum să ajungă până la sfârșitul acestui an.

Despre primul tren Alstom produs în Brazilia pentru Metrorex

Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom pentru România, Bulgaria și Moldova, a făcut anunțul miercuri, 18 octombrie 2023, în cadrul evenimentului Zilele Feroviare 2023, organizat de Club Feroviar.

Ne-am angajat ca până la sfârşitul lunii octombrie să transmitem (Metrorex – n. r.) un calendar clar de livrări. Acolo au fost ceva probleme de modificare a trenului, din cauza faptului că au fost nişte curbe în S pe Magistrala 5 care nu au fost anunţate din timpul procedurii de atribuire şi noi a trebuit să modificăm caroseria şi să refacem toate testele de rezistenţă. La asta se adaugă şi situaţia curentă, crizele acestea care vin în val, cu conflictele armate şi terminând cu ultimele probleme, că nu am putut să găsim un vapor să le aducă la Constanța, transmite Gabriel Stanciu, potrivit Club Feroviar.

Variantă posibilă: trenurile de metrou pentru Magistrala 5 să fie aduse din Brazilia cu avionul

Directorul Alstom a declarat că, în acest moment, este investigată inclusiv posibilitatea de a aduce trenurile de metrou cu avionul, ceea ce ar duce la costuri suplimentare imense.

Planul companiei este ca primul tren produs la uzina din Brazilia să plece spre București la data de 28 noiembrie, asta dacă nu mai apar și alte „surprize”:

O să știm cel mai probabil săptămâna viitoare calendarul precis de plecare. Targetul nostru este ca pe 28 noiembrie (primul tren – n.red.) să plece de la uzină, astfel încât să fie îmbarcat, dacă nu mai sunt și alte surprize, a declarat Gabriel Stanciu.

Directorul a explicat că, în prezent, livrările se realizează cu dificultate din cauza crizelor de semiconductori, a războiului din Ucraina și a crizei din Orientul Mijlociu.

Testarea noilor trenuri

Oficialul Alstom a ținut să sublinieze că perioada de testare a noilor trenuri nu este controlată de furnizor. Metrorex poate să testeze cât timp vrea, astfel încât să se asigure că totul este în regulă. Cu toate acestea, Metrorex nu poate controla tot procesul, pentru că depinde și de autoritățile implicate:

Sunt timpi care nu pot fi controlaţi în niciun contract în nicio ţară din lume, de altfel. Îi putem aproxima, dar nu este treaba furnizorului. Treaba noastră este să dăm în test un tren pe care îl testăm noi în uzină şi eventual pe nişte facilităţi de testare cu care avem contract, dar de aici încolo pentru recepţia finală, încă o dată, beneficiarul este suveran.

Gabriel Stanciu a mai spus că transportul noilor trenuri din Brazilia durează mult, iar Alstom poate controla doar termenul de plecare din uzină. Astfel, termenul estimat pentru plecarea din uzină este data de 28 noiembrie:

Depinde cu ce-l trimitem și unde. Acum investigăm. Am spus: la Constanța nu vrea nimeni să vină pentru că se teme de minele din Marea Neagră și nu am reușit să găsim literalmente niciun transportator. Avem o pistă pe Rotterdam și alta pe Hamburg, a spus directorul general al Alstom, citat de Agerpres.

Cookies