Noul Cod rutier: Poți bea o bere și să urci la volan

de:
07 oct. 2013
0 Afișari
Noul Cod rutier: Poți bea o bere și să urci la volan

Șoferii pot consuma o bere și apoi să se urce la volan fără a suferi nici o repercusiune. „Am aplicat regulile europene. Până la 0,2 nu e nici macar contravenție, iar de la 0,5 e infracțiune”, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. 

În prezent, orice depășește 0,0 la mie constituie contravenție, iar ce depășește 0,8g/l  alcool pur în aerul respirat este caz de dosar penal.  După intrarea în vigoare a noului Cod rutier un șofer care este prins la volan cu o alcoolemie de 0,2 g/l alcool nu va fi pedepsit și nici măcar amendat. O alcoolemie cuprinsă între 0,2 la 0,5 la mie este considerată contravenție. Se reduce însă pragul pentru caz penal, de la 0,8 la 0,5 la mie.

De asemenea, se îmbunătățește sistemul și în ceea ce privește plata amenzilor. „Am găsit o soluţie care să se poată şi aplica referitoare la cei care au amenzi şi nu le plătesc în 30 de zile să li se suspende permisul până la plata amenzii, era o mare problemă de aplicare, în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o. Am găsit o soluţie cu un cont unic şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile că în acel cont unic s-a plătit amenda”, a adăugat premierul.

„Am modificat în lege acea obligaţie pentru procurori şi judecători de a-l lăsa să conducă pe cel care a comis o infracţiune, accident soldat cu morţi, vătămare corporală gravă, alcool, conducerea fără permis, numai în situaţiile în care procurorii şi judecătorii constată că nu prezintă pericol pentru a mai conduce pe drumurile publice, mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu mai poată să conducă până nu se termină procesul”, a declarat premierul Victor Ponta. 

Cum poate fi contestată o amendă

Noul Cod Rutier, care ar putea fi adoptat în curând, aduce amenzi mult mai mari pentru şoferi. Acestea ajung până la 9.600 de lei şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă maximă de doi ani. Şoferii care vor considera că au fost sancţionaţi pe nedrept vor putea contesta amenzile şi măsura de suspendare a permisiului.

Plângerea trebuie să cuprindă descrierea faptelor şi referiri la textele de lege care va ajuta la anularea procesului-verbal de contravenţie. Dosarul plângerii conţine două exemplare din următoarele acte: copie act de identitate, copie proces-verbal de contravenţie şi plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Cu acest dosar, cei sancţionaţi merg la Serviciul Poliţie Rutieră de pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Este foarte important ca ei să primească o dovadă a faptului că au depus dosarul.

Termenul de depunere a plângerii împotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data la care şoferul a luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie. Dosarul, împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, aşadar atâta vreme cât se judecă cazul şoferul nu este obligat să achite amenda. La finalizarea procesului, după obţinerea anulării procesului-verbal de contravenţie, şoferul merge la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea dată de instanţa şi face dovada pentru anularea amenzii, scrie gandul.info.

Cookies