Noul Cod fiscal a intrat în vigoare. Ce SCHIMBĂRI aduce

de:
02 ian. 2016
0 afișări
Noul Cod fiscal a intrat în vigoare. Ce SCHIMBĂRI aduce

Noul Cod Fiscal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie ar trebuie să aducă mai multe ieftiniri. Reducerea TVA cu patru puncte procentuale se traduce printr-o scădere cu puţin peste 3 la sută a preţurilor. O ieftinire nesemnificativă, spun consultanţii.

„În cazul în care vorbim de cantităţi foarte mari, discutăm de revânzători sau engrosiști, atunci o reducere de 3% poate fi ceva semnificativ, dar pentru clientul final nu”, spune Cătălina Aldea, consultant fiscal, citată de Digi24. 

O primă ieftinire, datorată reducerii TVA, s-a simțit la benzină şi la motorină. Numai că pentru mulți șoferi, ieftinirea, între 5 și 10 lei la un plin, este nesemnificativă. Așa că așteaptă să fie eliminată supraacciza introdusă de guvern în 2014. Asta se va întâmpla, însă, abia anul viitor.

Noul an vine şi cu taxe mai puţine. Din noul Cod fiscal a dispărut acciza pentru cafea. A fost eliminată acciza de 4 lei pe kilogramul de cafea solubilă. Înseamnă că pentru un pachet este echivalentul a 1 leu.

Totodată, a fost eliminată şi acciza pentru iahturi, maşini cu motoare de peste trei litri şi blănuri. Această taxă pe produse de lux a fost introdusă în 2013 pentru a compensa scăderea veniturilor la buget, după reducerea TVA la pâine.

Şi preţurile băuturilor alcoolice sunt mai mici. Acciza care trebuie plătită statului de producătorii de alcool s-a redus de la 1 ianuarie cu 1.400 de lei pe hectolitrul de alcool.

Noul an vine însă cu veşti proaste pentru fumători. Acciza la tutun se majorează cu 18 lei pe mia de ţigarete, iar analiştii se aşteaptă la scumpirea pachetului de ţigări cu cel puţin 30 de bani.

Cea mai aşteptată reducere de taxe pentru mediul de afaceri este scăderea impozitului pe dividende. Astfel, impozitul pe acest tip de câştig a ajuns la 5%, faţă de 16 % cât era până acum. Măsura are însă are un cost de peste 1 miliard de lei pentru visteria statului.

Micii patroni primesc şi ei o veste bună la început de an. Cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti un impozit pe venit mai mic, de 1%, iar cei fără salariaţi, un impozit mai mare de 3%. Acest impozit pentru microîntreprinderi are rolul de a încuraja firmele să facă mai multe angajări în perioada următoare.

Autoritatea de Reglementare în Energie are şi ea o veste bună. Pe 1 ianuarie au scăzut tarifele la energia electrică. În facturi, micşorarea se va vedea cu 3,5%.

Reducerea ar fi putut fi şI mai mare, dar populaţia trebuie să plătească şi certificatele verzi pe care nu le mai plătesc marii consumatori industriali.

Cookies