Noul CA al RADET avertizează: Criză a încălzirii la iarnă, în București. Zonele cele mai expuse

de:
11 iun. 2015
0 Afișari
Noul CA al RADET avertizează: Criză a încălzirii la iarnă, în București. Zonele cele mai expuse

Sute de mii de bucureșteni ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă, în condițiile în care RADET nu mai are bani nici pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță a sistemului de distribuție a agentului termic. 

„În momentul de față suntem într-un aparent blocaj. Sunt peste 100 de zile de când toate conturile RADET sunt poprite. Asta înseamnă ca la dispoziția RADET-ului nu rămâne niciun bani din cei încasați. Aproape toți banii se duc către principalul creditor, ELCEN. Este aproape imposibil să asiguri mentenanța minimă pentru această vară. Dacă nu se face nimic în această vară, riscăm o criză a încălzirii la iarnă. Excludem o indisponibilizare totală a Bucureștiului, însă vor fi zone care vor fi afectate. Cele mai expuse sunt Colentina și Fundeni”, a declarat, joi, președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu. 

RADET are nevoie de minim 10 milioane pe lună, în această vară, pentru realizarea acestor lucrări se mentenanță. Banii ar trebui să vină de la Primăria Capitalei. Potrivit, membrilor Consiliului de Administrație al RADET, pentru ca bucureștenii să nu se confrunte cu o criză a încălzirii în următorul sezon rece ar trebui ca Primăria Capitalei să vireze acești bani în conturile RADET, dar și ca poprirea pe conturi să fie ridicată, pentru ca regia să poată beneficia de aceste fonduri. 

Pierderi de 30% de la producător la consumator, plătite de bucureșteni

O evaluare realizată în urmă cu trei săptămâni a scos la iveală pierderi mari în sistem. Potrivit președintelui CA RADET, „pierderile de apă depășesc 30% din ce pleacă de la producător”. Toate aceste pierderi care apar pe traseu sunt incluse în tariful final achitat de bucureșteni. 

Reprezentanții CA al RADET au mai spus, joi, că de aproximativ trei ani execuția lucrărilor de investiții au fost sistetate din cauza fondurilor insuficiente alocate de Primăria Capitalei. Astfel, în 2013, RADET a cerut 216 milioane lei pentru investiții, însă până la sfârșitul anului a primit de la Primărie doar 11,9 milioane lei. De asemenea, în 2014, RADET a solicitat la acelai capitol 198 milioane lei. La finalul anului, încasase de la PMB doar 4,4 milioane lei.

RADET înregistrează datorii de 3,8 miliarde lei către furnizori, din care 3,6 miliarde doar la ELCEN, producătorul de energie termică. „În ultimii zece ani, tot agentul termic furnizat de ELCEN către RADET are o valoare de 8 miliarde lei. Până acum, RADET a plătit 9,7 miliarde lei. Cu toate acestea înregistrează o datori de 3,6 miliarde. Asta pentru că ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) a decis ca în cazul în care un distribuitor are datorii la un producător din ce se plătește să se achite mai întâi dobânzile și penalitățile”, a spus Gabriel Dumitrașcu.

Noul Consiliu de Administrație al RADET a trimis Consiliului General al Municipiului București (CGMB) spre aprobare noul plan de administrare al Regiei. Membrii CA au fost numiți de CGMB în februarie. Potrivit Ordonantei de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, selecția membrilor Consiliilor de Administrație se face pe baza unui concurs. Actualul CA a fost numit însă fără a se organiza concurs,  iar reprezentanții CGMB au spus că este un CA numit provizoriu până la organizarea unui concurs. Membrii CA au precizat însă, joi, că noul plan de administrare reprezintă „concursul” pentru ocuparea definitivă a funcției. 

„Dacă planul de administrare va fi aprobat de CGMB, rămânem, dacă va fi respins, vom fi demiși imediat”, a precizat Antonel Tănase, membru CA RADET. 

 

Cookies