Noul AveForchetta din București. Neoitalian, neomișto și mâncare neodecentă

30 dec. 2022
5304 afișări
Noul AveForchetta din București. Neoitalian, neomișto și mâncare neodecentă

Salutare și bun venit la mănânc pentru tine. Abia zilele astea am apucat să aștern câteva cuvinte despre vizita pre Crăciun pe care am făcut-o celui mai nou restaurant deschis în București, pe Matei Millo în gios, pe stânga, frumos, într-o clădire de birouri, la nr.5. Se numește AveForchetta și, așa cum îi spune numele este un restaurant italian neoitalian. Dacă vrei să afli pe repede înainte meniul, click aici.

AveForchetta. Design interior înscris la Anuala de Arhitectură București 2022

Adică s-au băgat bani frumoși în amenjarea AveForchetta. Foarte, foarte frumoși. Și mulți. Drept urmare, proiectul de amenajare interioară a fost înscris la Anuala de Arhitectură București, faza pe Horeca, eveniment organizat de Ordinul Arhitecților din România. Deci, e destul serioasă treaba. Design modern, mobilier și elemente de decor atent selecționate, o cromatică plăcută ochiului, multe elemente de neon, piesa centrală fiind instalația de neon ce o întruchipează pe Mona Lisa ținând în mână o furculiță (d’oh!), dar, mai presus de toate, beneficiază de o bucătărie deschisă absolut imensă, cu mult personal, mereu agitat, plus un cuptor de pizza napoletană. Și e spectaculos să vezi oamenii la treabă printre oale, cum mereu se învârte într-un blid, cum se taie, se prăjește, se afumă, se amestecă și se gătește la foc deschis, cum îmi place mie. E viață. E un loc viu. Bucătăria deschisă va fi pururea un punct de atracție, iar la AveForchetta în bucătărie te aștepți parcă oricând să zărești o cameră de filmat, gata să suprindă cele mai picante momente. Ce să mai treacă-meargă, e fascinant să vezi bucătarii la treabă. Ce-am mai remarcat: ospătari amabili, mereu atenți la nevoile clientului. Plus, locul e family friendly, deci găsești și scaun pentru bebeluș, spre exemplu. Printre ospătarii români, mult personal non UE și, iarăși, chestia asta îmi place. Îi dă un aer internațional. Toate cele de mai sus califică AveForchetta la categoria restaurant de scos părinții în oraș fără să „te rupă la bani”. Și ăsta e un super compliment pe care îl fac din inimă. Serios.

Judecata de Acum

A fost o ieșire în doi, așa că am mâncat (și ciugulit de la co-neo-meseni) pentru tine de la AveForchetta:

Ave Burratina – burratina cremoasă cu roșii cherry și pesto, servită cu focaccia | 42

Focaccia Simplă | 14

În meniu, la capitolul „produse autentice”, mi-a sărit în ochi această burratina cu roșii cherry și pesto, la care am mai adăugat (la recomandarea ospătarului) o focaccia simplă, gustoasă, care a venit fierbinte. Și bine am făcut, întrucât focaccia cu care acest preparat vine din fabrică sigur n-ar fi satisfăcut doi oameni. O burratina extrem de proaspătă și cremoasă, precum se vede și în poze, care m-a făcut să ling farfuria. La propriu. E genul de preparat pe care vrei să-l lungești cât mai mult și îl savurezi în dumicate mici, ca să te bucuri din plin. Un start foarte satisfăcător pentru experiența mea AveForchetta. Merită. Trei de DA. Musai de împărtășit. La 2.

Ave Burratina

Focaccia

 

From Calabria with Love – pizza cu cremă de dovleac, nduja, gorgonzola DOP, fior di latte, ceapă caramelizată, pecorino, busuioc | 49

Recunosc. Aici doar am gustat de la neomeseni, pentru că sunt haplea și nu mă pot abține.  Arăta prea sexy pizza asta. Un blat copt la perfecție și o combinație interesantă de ingrediente. Cremă de dovleac și nduja cu gorgonzola și ceapă caramelizată. Se puteau opri aici și dădeam bănuțu garantat. Dar AveForchetta a plusat cu pecorino, fior di latte și busuioc proaspăt, ca să-mi dea papilele peste cap. Cu o picănțeală de nduja perfect dozată, pizza asta la 49 de lei e dragoste pură și își merită banii. Și ce dacă nu stă felia dreaptă? O rulezi și bagi sub nas fericit. Mulțumesc neocomesenilor că m-au lăsat să gust, ca să nu mor prost. Recomand. 10/10. În plus, parcă îmi era dor să mănânc pizza stând jos, pe scaun, la o masă, nu pe trotuar. E mai civilizat. Nu te trage nici curentul…iar prețul e același. Wink-wink.

From Calabria with Love – AveForchetta

Salată de ardei copți – cu busioc, cremă de oțet balsamic și fistic | 24

Dacă mă trezești noaptea din somn și mă întrebi repede care e mâncarea mea preferată, răspund instant cu salată de ardei copți. Unele gusturi și arome au sertărașul lor bine definit. Pentru mine, ardeii copți sunt aroma inconfundabilă a serilor de vară trăite la Severin, în satul Oprișor (sau deep Oltenia, cum îmi place mie să-i spun), unde ardeii copți, seara, pe plită aveau o dulceață aparte, cu mult peste ce mai gustasem până atunci. Cocea unchiu câte un lighean mare de ardei copți, vânați direct din grădină, și noaptea era mai dulce și mai frumoasă ca niciodată. Ah, dulce Oltenia! Ardeii copți sunt Dumnezeu și nimic nu îi va detrona. Niciodată.

Nu sunt ardeii ăștia gustul copilăriei, dar sunt, fără îndoială, gustoși. Dincolo de fistic și oțet balsamic, e un preparat de început pe care ți-l recomand, deși e cam piperat. La preț. La mine pe bon apare cu 24 de lei, iar acum în meniu îi văd la 42 de lei. O fi fost o greșeală de moment, habar n-am. Abia astăzi am observat. Ah, da, și nici urmă de busuioc. Cineva de la bucătărie e îndrăgostit și a uitat, probabil, să-l pună.

 

Rigatoni al ragu just for you – carne de vită gătită lent cu roșii San Marzano, acoperite cu sos de hrean | 48

Rigatoni nu mai erau sau nu primiseră (o chestie de genu), așa că mi s-a oferit varianta cu  fusilli. Am acceptat, deși sosul ragu se potrivește cel mai bine cu forma tubulară tipică rigatoni. Intră sosul în tub, e altceva. Mă rog. Am primit niște paste suprafierte, ceea ce m-a deranjat, recunosc. Am dinți, pot mesteca. Pastele fierte prea mult distrug tot preparatul. Poți să torni peste ele ce sos vrei, că tot nu le scoți la adevăr. E greșeală de începător. Sosul de hrean e mai mult un sos alb fără gust, deci zero aport la nivel de aromă sau gust. Un eșec.

Tira – Miss – You | 32

După porția de paste mai mult decât fierte, am zis TACI CĂ VINE TIRAMISU. Spală păcatele. Aș! Vezi să nu. În cazul acestui desert, pot trece peste jocul infantil de cuvinte (nu știu ce era în neregulă cu Tiramisu AveForchetta, spre exemplu. Probabil nu era destul de neoitalian), în schimb nu pot trece peste faptul că am primit o felie de tiramisu cu o consistență extrem de moale, aproape lichidă. Și, drept să spun, păcat de el. Cu toate că am alergat ingredientele prin farfurie, gustul era promițător. Concluzia generală e că a fost un tiramisu făcut în pripă, pe genunchi, fără simțul responsabilității, fără a fi lăsat să se închege și vândut în starea asta pentru că, hei, suntem neo-italieni.

Neo-bunicuțele din Roma ar fi tare ne-mânioase la vederea acestei grozăvii de tiramisu.

Mă oftic. Simt că se putea mai bine. Mare păcat.

Total AveForchetta: 178 lei. Am calculat ardeii copți la 42 de lei și nu am luat în cosiderare pizza, din care doar am gustat. Deasemenea, costul nu include băuturile, iar unele preparate sunt de împărțit la 2.

O să mai mănânc pentru tine de la AveForchetta: Da.

Chiar dacă fusilli cu ragu și tiramisu au fost mult pe lângă, AveForchetta rămâne o variantă super decentă pentru o cină sau o pizza în oraș cu familia, într-un ambient super drăguț. Ne vedem acolo. Dacă e.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

Cookies