Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni stă sub lacăt de luni de zile. E gata din mai și bifată deja de vizita lui Iohannis. Ce-i lipsește

26 aug. 2021
166 Afișari
Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni stă sub lacăt de luni de zile. E gata din mai și bifată deja de vizita lui Iohannis. Ce-i lipsește
Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni stă sub lacăt de luni de zile. E gata din mai și bifată deja de vizita lui Iohannis. Ce-i lipsește

Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni, promisă de ani buni și realizată cu investiții serioase, stă în continuare sub lacăt de luni de zile, chiar dacă este gata din mai și a fost deja vizitată cu mare fast de lui președintele Klaus Iohannis. Totuși, se pare că îi lipsește un detaliu important, autorizația la incendiu.

Noua unitate de primiri urgențe de la Bagdasar Arseni a fost vizitată în 27 mai, de Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă, de către preşedintele Klaus Iohannis. Acesta spunea atunci că va fi deschisă în cel mai scurt timp, deoarece este gata și era așteptată de ani de zile. Totuși, băile de mulțime sunt unele și realitatea este altă. Unitatea medicală este închisă chiar și în prezent, la final de august, cu toate că are cele mai noi dotări și totul respectă standardele în vigoare. Totuși, cum trăim în România, se pare că îi mai lipsește doar autorizația de la ISU, iar asta este greu de obținut, spune managerul unităţii sanitare, Andi Nodiţ.

Lucrările la Bagdasar Arseni era la final în mai, în timpul vizitei președintelui

Se pare că la începutul lunii iunie, după vizita președintelui, a fost semnat și procesul-verbal de recepţie între Primăria Sectorului 4, în calitatea sa de contractor al lucrării, şi spital, în calitate de beneficiar. Tot atunci au început demersurile pentru finalizarea documentaţiei necesare autorizării de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, transmite directorul spitalului, însă procedura nu a fost finalizată nici până azi, scrie news.ro.

Procedura pentru autorizația ISU, extrem de stufoasă

Se pare că documentaţia a durat mult mai mult din diferite motive, pornind de la concediu de odihnă al celor implicați în elaborarea documentației și până la faptul că dosarul depus la ISU „a fost extrem de voluminos – undeva la 2000 de pagini”. Mai mult, cablurile existente în construcţie, fabricate de o firmă din Polonia, nu au avut de la început certificat pentru rezistenţă la substanţe periculoase, ci numai pe cel de rezistenţă la foc.

” (…) s-a trecut la analiza documentaţiei şi la câteva vizite în teren. Au fost teste de funcţionare a sistemului automatizat de protecţie a oamenilor, sunt uşi care se deschid automat , sunt circuite de oxigen care se închid în clipa în care sistemul de detecţie alertează la un nivel mai înalt, practic totul este automatizat, după toate standardele.

Peste toate acestea a mai apărut o problemă care părea mică la început, dar pe care nu am surmontat-o până în prezent.. O parte din cablurile folosite în construcţie , cabluri care conduc curenţi slabi, ar fi trebuit să fie, printr-o declaraţie a producătorului lor, o societate comercială din Polonia, ar fi trebuit să fie certificate atât pentru rezistenţă la incendiu , cum şi sunt, cât şi pentru rezistenţă la substanţe periculoase”, a transmis managerul Spitalului Bagdasar Arseni.

Ulterior, conducerea spitalului a luat recent legătura cu firma din Polonia, iar în 23 august firma a trimis spre spital un act în care se regăsesc mai multe rezultate de laborator, act despre care managerul spune că atestă rezistenţa la substanţe periculoase, însă acest lucru va fi stabilit de experţii ISU.

Investiție de 3.5 milioane de euro

Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar-Arseni, gata de la final de mai, a fost realizată printr-o investiţie din bugetul local de 3,5 milioane de euro. De asemenea, de dotarea cu aparatură de ultimă generaţie a unității medicale s-a ocupat Ministerul Sănătăţii.

Noua unitate de primiri urgențe este construită pe aproape 1.300 de metri pătraţi, are subsol, parter şi două etaje, fiind conectată printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2. În noua structură vor lucra aproximativ 170 de cadre medicale.

Cookies