Noua schemă de plafonare și compensare a fost aprobată astăzi. Ordonanța nu se aplică retroactiv

25 ian. 2022
363 Afișari
Noua schemă de plafonare și compensare a fost aprobată astăzi. Ordonanța nu se aplică retroactiv
Noua schemă de plafonare și compensare a fost aprobată astăzi. Ordonanța nu se aplică retroactiv | Sursă foto: Facebook-Ministerul Energiei - România

Ministrul Energiei a declarat după ședința de guvern de marți seară că noile măsuri de compensare și de plafonare a facturilor la energie au fost aprobate. Acestea se vor aplica începând cu data de 1 februarie, până la 31 martie.

Schema de compensare și plafonare nu se aplică retroactiv

După cum a declarat Virgil Popescu, compensațiile și plafonările nu se vor aplica pentru lunile din urmă. Acestea se aplică doar facturile ce vor fi emise în lunile februarie și martie. Cu toate acestea, furnizorii sunt obligați de lege să refacă toate facturile ce au fost emise greșit.

Pe lângă categoriile ce erau deja prevăzute în lege, anume spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, schema de compensare si de plafonare a fost extinsă. Astfel că aceasta va include aproape toți consumatorii casnici. În ceea ce privește CET-urile acestea nu vor beneficia de plafonarea prețurilor deoarece în cadrul legii 259 de aprobare a ordonanței, există o schemă de ajutor pentru acestea.

Te-ar mai putea interesa și: Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute, transmite premierul Ciucă. Ce pățesc persoanele care au datorii

Care va fi prețul energiei de la 1 februarie

Conform noilor prevederi privind plafonarea prețului la energie electică și la gaze, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh pentru energia electrică. Pentru gazele naturale prețul maxim pe care populația îl va plătii este de 0,31 lei/kWh. Aceste prețuri nu sunt condiționate de consumul clienților.

Consumatorii casnici ce au un consum lunar mai mic de 500 de kWh pentru energia electrică sau 300 metri cubi pentru gazele naturale vor beneficia de prețuri și mai mici. Astfel prețul pentru energia electrică va fi de 0,68lei/kWh, iar pentru gazele naturale prețul va fi de 0,22/kWh cu toate taxele incluse.

Consumatorii non-casnici din industria alimentară vor beneficia de plafonarea prețului la 1 leu/kWh pentru energia electrică și de 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale.

 

Cookies