Nouă președinți se strâng la București, la summitului NATO FB9. Este o reuniune în care se discută războiul din Ucraina

10 iun. 2022
252 Afișari
Nouă președinți se strâng la București, la summitului NATO FB9. Este o reuniune în care se discută războiul din Ucraina
Nouă președinți se strâng la București, la summitului NATO FB9. Este o reuniune în care se discută războiul din Ucraina | Sursă foto: Facebook-Klaus Iohannis

Nouă președinți ai statelor din flancul estic al NATO se vor reuni astăzi, 10 iunie 2022, în Capitală, în cadrul Summitului Formatului București 9 (B9). Aceștia vor discuta despre războiul ce are loc la granițe, dar și despre summitul NATO ce se va desfășura la Madrid, la finalul lunii.

Nouă președinți din flancul estic NATO se întâlnesc la Summitului Formatului București 9 (B9)

Summitul Formatului București 9 (B9) a fost organizat la inițiativa președintelui României și a președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda. La acest eveniment va lua parte și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare, conform Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis urmează să găzduiască Summitul Formatului București 9 (B9) la Palatul Cotroceni din Capitală.

Formatul B9 s-a dovedit a fi o platformă de coordonare și consultare extrem de utilă atât la nivelul Aliaților de pe Flancul Estic, cât și la nivel transatlantic.

În cadrul evenimentului de la București vor participa următoarele state membre ale NATO de pe Flancul Estic:

  • Bulgaria,
  • Cehia,
  • Estonia,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • Polonia,
  • Slovacia,
  • Ungaria.

Ce se va discuta în cadrul evenimentului

În cadrul acestei întâlniri de la București se vor pregăti cele mai importante decizii ale Summitului NATO ce va avea loc la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie 2022.

De asemenea, se va discuta despre consecințele generale pe care le are războiul din Ucraina și răspunsul Alianței la acesta.

Având în vedere contextul actual, Klaus Iohannis pune accent pe necesitatea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, de la Marea Baltică, până la Marea Neagră.

Pe lângă asta, președintele României dorește să evidențieze că cel mai important subiect ce se va dezbate la Summitul de la Madrid este noul Concept Strategic al Alianței, care va definii modul de operare al acesteia pentru următorul deceniu.

România dorește ca noul Concept Strategic să aibă ca prioritate apărarea colectivă, să consolideze Alianța pe toate palierele și să definească Rusia ca și amenințare pentru statele NATO.

Cookies