ARHIVA B365

Noua lege RCA: Poliţele auto vor putea fi plătite în rate pe orice perioadă mai mare de o lună

Proiectul a fost trimis către senatorii din Comisia de Buget Finanțe care urmează să o avizeze sau să o respingă. O modificare majoră, inclusă la propunerea firmelor de asigurare, este introducerea în lege a unei reglementări pentru daunele morale și vătămările corporale.

„Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule”, arată propunerea de act normativ.

Formula găsită de asigurători este apropiată de sistemul utilizat în perioada comunistă de către compania de stat ADAS. Fiecărui tip de vătămare îi este atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despăgubirii să poate fii stabilită unitar, indiferent de caz.

Asigurătorii se așteaptă ca acest sistem să fie preluat și de către judecătorii care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurător. Legea RCA, însă, nu va putea deveni obligatorie pentru judecători și nici nu poate limita accesul oamenilor la justiție. Detalii, pe profit.ro. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button