Noua lege de restituire a proprietăţilor, promulgată de președintele Iohannis

de:
20 mai 2016
1 Afișari
Noua lege de restituire a proprietăţilor, promulgată de președintele Iohannis

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 mai a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi a art. 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Parlamentul a modificat legea în această formă după o decizie a CCR, dată la sesizarea preşedintelui, care reclama faptul că forma iniţială a legii încălca principiul separaţiei puterilor în stat şi limita accesul liber la justiţie.

„Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor nu este asimilat calităţii de conducător al autorităţii publice, în sensul acestei legi. Absenţa menţionării exprese a persoanei sau persoanelor care reprezintă Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor ar putea însă afecta exercitarea dreptului de a contesta în instanţă deciziile emise de această autoritate publică”, se arăta în sesizarea preşedintelui.

Totodată, legea exonera preşedintele Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi preşedintele Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor de la plata amenzilor decise în contencios administrativ. „Se încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, consacrat de dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţie. Astfel, potrivit jurisprudenţei constituţionale a lipsi o hotărâre definitivă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi afectează buna funcţionare a justiţiei”, observa preşedintele.

Pe 11 februarie 2015, Curtea Constituţională a confirmat obiecţiile lui Iohannis. 

Cookies