Noua lege a certificatului verde a fost prezentată de Alexandru Rafila. Când devine obligatoriu documentul

14 dec. 2021
744 Afișari
Noua lege a certificatului verde a fost prezentată de Alexandru Rafila. Când devine obligatoriu documentul
Noua lege a certificatului verde a fost prezentată de Alexandru Rafila. Când devine obligatoriu documentul

Alexandru Rafila a prezentat în ședința coaliției noua legislație pentru certificatul covid-19. Acest document a devenit motiv de ceartă în coaliția de guvernare: PNL este de părere că statul nu ar trebui să deconteze testele angajaților atâta timp cât vaccinarea este gratuită.

Noua lege a certificatului verde a fost prezentată de Alexandru Rafila. Când devine obligatoriu documentul pentru angajați și în ce situație ar urma să fie retras.

Noua lege a certificatului verde a fost prezentată de Alexandru Rafila

Cerfiticatul verde covid este motivul de râcă din coaliția de guvernare. Acest lucru se întâmplă deoarece PNL consideră că statul nu ar trebui să plătească (deconteze) testele pentru angajați, în condițiile în care vaccinarea în România se face la liber și este gratuită. Florin Cîțu se opune acestei variante.

Te-ar mai putea interesa și: Elevii vor fi testați în zilele de marți și vineri, săptămâna aceasta. Două milioane de teste de salivă au fost livrate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat, luni, în ședința coaliției, forma în care urma să arate legislația în ceea ce privește certificatul verde covid-19. Astfel, documentul ar urma să fie introdus în funcție de incidență. Mai exact, în momentul în care rata de incidență depășește 1,5 la mia de locuitori, certificatul covid ar urma să fie obligatoriu.

Când devine obligatoriu documentul

Certificatul verde ar urma să fie întrodus în momentul în care:

  • există trei săptămâni de creștere a cazurilor de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2, iar creșterea să fie raportată de INSP – Institutul Național de Sănătate Publică.

Situația epidemiologică este analizată în fiecare zi de luni de către INSP, pentru săptămâna care a trecut.

  • rata de incidență trebuie să aibă valoarea de cel puțin 1.5 la mia de locuitori, în fiecare săptămână. În momentul în care autoritățile vor constata această creștere de-a lungul a trei săptămâni, certificatul verde va intra în vigoare în maxim 72 de ore de la această constatare.

Te-ar mai putea interesa și: De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE – unde și cum se poate călători

Când ar urma să fie retras certificatul covid:

Ministrul Sănății, Alexandru Rafila, a făcut o propunere și a declarat că documentul ar urma să fie retras atunci când rata de infectare scade sub valoarea de 1.5 la mia de locuitori, iar cazurile noi de persoane infectate ar trebui să scadă vreme de trei săptămâni consecutiv.

În maxim 72 de ore după constatarea făcută de INSP în ceea ce privește descreșterea infectărilor, certificatul ar urma să fie eliminat.

Cookies