Nou sistem de iluminat stradal în Centrul Capitalei: Cum se schimbă luminile Bucureștiului

de:
27 aug. 2013
0 Afișari
Nou sistem de iluminat stradal în Centrul Capitalei: Cum se schimbă luminile Bucureștiului

Proiectul de înlocuire a stâlpilor de iluminat de pe bulevardele centrale ale Bucureștiului a fost demarat de Primăria Capitalei din vara acestui an. Acesta propune dezafectarea rețelei electrice deteriorate și schimbarea stâlpilor care prezintă un grad ridicat de uzură. În locul acestora sunt montați stâlpi noi, cu aparate de iluminat cu tehnologie LED, iar cablurile pentru operatorii de servicii vor fi coborâte în subteran. Vechii stâlpi vor fi demontați și ridicați de către ENEL, odată ce noile corpuri de iluminat LED vor fi montate. 

Noile corpuri de iluminat oferă, conform reprezentanților municipalității, un consum redus de energie și sunt nepoluante. Astfel, noul iluminat LED face o economie de până la 40% a costului la energie electrică și are o durată de viață de peste 60.000 de ore de funcționare. De asemenea, acestea vor „pune în evidență din punct de vedere ambiental și arhitectural” arterele principale ale Bucureștiului, conform unui răspuns oficial al Primăriei Municipiului București către B365.ro. 

În plus, noile becuri stradale vor lumina în funcție de trafic, fiind controlate dintr-un dispecerat. “Va fi un sistem de telegestiune, care permite reducerea consumului după miezul nopţii, în funcţie de trafic. Pe bulevardele mari vom reduce doar cu 5% intensitatea luminii”, declara recent Cosmin Gheorghiu, directorul Direcţiei de Utilităţi Publice din Primăria Capitalei. 

Proiectul de mondernizare a corpurilor de iluminat se va desfășura pe axul central al Capitalei, pe arterele de pe traseul dintre Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană și Piața Victoriei. Astfel, arterele vizate de proiect sunt: Bd Lascar Catargiu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Nicolae Balcescu, Piata Universitatii și Bd. Bratianu.

Pe Bd. Magheru, noile corpuri de iluminat au fost montate de la finele lunii iulie, după cum informa atunci B365.ro. Amintim de asemenea că pentru racordarea la rețeaua electrică a noilor stâlpi, muncitorii au spart din nou trotuarele abia reabilitate de lângă Hotel Lido. 

Alături de schimbarea corpurilor de iluminat, trotuarele din centru sunt în acest moment în lucru pentru proiectul Primăriei Municipiului București de a rebilita drumul dintre Universitate și Romană și de a-l face mai prietenos cu pietonii. Proiectul a început în septembrie 2012, însă acestea s-au desfășurat într-un ritm destul de lent, pe o singură parte a bulevardelor. Acum, bd. Bălcescu și Magheru continuă să arate deplorabil.

Cookies