Nou raport: Şase suspecţi de TERORISM, deţinuţi într-o închisoare SECRETĂ a CIA în România

de:
05 feb. 2013
4 Afișari
Nou raport: Şase suspecţi de TERORISM, deţinuţi într-o închisoare SECRETĂ a CIA în România

Raportul, care urmează să fie dat publicităţii marţi de Open Society Justice Initiative, un grup pentru apărarea drepturilor, este cel mai detaliat raport extern despre asistenţa acordată de alte ţări Statelor Unite, inclusiv permisiunea acordată CIA de a deţine închisori secrete pe teritoriul lor şi de a folosi aeroporturile lor pentru realimentare în timpul transferului de deţinuţi.

Raportul identifică 54 de ţări care au facilitat programul CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie şi strânge datele existente până în prezent cu privire la acest subiect.

Amrit Singh, autoarea raportului „Globalizing Torture” al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia şi 13 din Africa au acordat asistenţă CIA, în afară de Canada şi Australia. Între acestea se numără Thailanda, România şi Lituania, unde au fost înfiinţate închisori, dar şi Danemarca, ce a facilitat operaţiunile aeriene ale CIA, şi Gambia, care a arestat şi a predat deţinuţi agenţiei.

Faptul că România a găzduit o închisoare secretă a CIA (black site) a fost făcut public prima dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat „că existenţa unei instalaţii secrete de detenţie poate fi presupusă în România” şi a constatat că România poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenţie şi extrădări extraordinare.

În decembrie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a găsit CIA responsabilă de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetăţean german răpit de agenţie şi dus în Afganistan, într-un caz de identificare greşită. Vineri, o Curte de Apel italiană l-a condamnat pe şeful departamentului local al CIA şi alţi doi americani pentru răpirea unui cleric radical ridicat de pe străzile din Milano în 2003 şi trimis în Egipt. Douăzeci şi trei de americani au fost condamnaţi anterior în acest caz.

București, închisoare secretă

În decembrie 2011, foşti agenţi CIA au recunoscut clădirea în care a funcţionat închisoarea secretă a agenţiei americane în România. Aşa s-a ajuns la concluzia că închisoare secretă a fost deschisă, în 2003, în clădirea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete (ORNISS). Statul român a negat această acuzaţie.

Jurnaliştii germani ai postului de televiziune ARD, împreună cu jurnaliştii AP, au stabilit iniţial o listă cu 60 de posibile clădiri care ar fi găzduit închisoarea secretă a CIA în România.

Au pozat clădirile şi au prezentat imaginile unor foşti agenţi CIA. Toţi au recunoscut clădirea ORNISS şi au spus că subsolul acesteia a fost folosit pentru închisoarea secretă a CIA.

În reportajul prezentat de postul ARD, citat de Mediafax, un fost agent CIA a povestit detalii despre vizita sa la închisoarea secretă.

„A trecut cu maşina prin faţa clădirii centrale a ORNISS, apoi şi-a amintit că a virat după această clădire, spre poarta bine păzită, unde a fost oprit. Agentul CIA a avut voie să intre cu maşina în curtea interioară. De acolo, a intrat într-o altă clădire, controlată de americani. Îşi aminteşte că era o scară care ducea spre subsol, unde sunt celulele cu prizonieri. Din amintirile sale, în fiecare celulă erau un ceas şi o săgeată pictată pe podea”, arată reportajul.

Săgeata indica direcţia către Mecca, iar ceasul le indica celor închişi ora de rugăciune.

Cum arătau celule, cum erau trataţi deţinuţii

Închisoarea CIA din România includea şase celule, pe arcuri, construite din prefabricate, fiecare cu un ceas şi o săgeată care arăta spre Mecca.

Cookies