Nou născuții la creșă. Copiii vor putea fi duși chiar de la 0 luni nu doar de la 11 ca până acum

26 dec. 2021
929 Afișari
Nou născuții la creșă. Copiii vor putea fi duși chiar de la 0 luni nu doar de la 11 ca până acum
Nou născuții la creșă. Copiii vor putea fi duși chiar de la 0 luni nu doar de la 11 ca până acum

Modificarea cu privire la vârsta de la care pot fi duși cei mici la creșă ar putea reprezenta un ajutor imens pentru părinții ce sunt nevoiți să se întoarcă la muncă într-un termen scurt. Dacă aceștia nu au pe nimeni care să stea cu copilul, îl pot duce la creșă chiar de la 0 luni.

Până acum, părinții îi puteau lăsa pe cei mici în grija creșelor de la vârsta de 11 luni, de acum se vor putea înscrie chiar și nou născuții. Miercuri a fost modificată Legea Educației de către Senat. Camera superioară a Parlamentului a aprobat cu amendamente legea cu privire la aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 100/2021. Este vorba despre ordonanța cu privire la trecerea creșelor din subordinea primăriilor în subordinea Ministerului Educației. Astfel creșele ar fi transformate din centre de îngrijire în unități de învățământ.

Nou născuții la creșă

Forma aprobată de Guvern, a fost modificată de senatori astfel încât toate creșele, chiar și cele ce rămân la consiliile locale, să fie acreditate. Trecerea acestora în subordinea Ministerului Educației este opțională. Acreditarea acestora le va asigura finanțarea necesară, ce va fi de 15.000 de lei pe an pentru fiecare copil. Creșele ce se vor înființa după apariția legii vor fi obligate să treacă prin procesul de autorizare și acreditare.

Prin adoptarea acestui proiect, senatul introduce noi grupe, atât la creșă cât și la grădiniță. De asemenea, a fost micșorată vârsta preșcolarilor ce pot fi înscriși la creșă, iar astfel s-a decis că se vor putea înscrie chiar și nou-născuții.

Crește numărului copiilor ce pot fi înscriși într-o grupă

Până să se facă aceste modificări, la creșă se puteau înscrie copiii între 11 luni și 3 ani. Acum intervalul de vârstă s-a mărit, fiind de la 0 luni la 3 ani. Odată cu aceste modificări, s-a mărit și numărul de copii ce vor face parte dintr-o singură grupă. Astfel că, gupele vor fi compuse în felul următor:

  • În grupa mică vor fi 7 copii, dar nu mai puțin de 5 sau mai mult de 9.
  • În grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar numai puțin de 8 sau mai mult de 15.
  • În grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai puțin de 8 sau mai mult de 20.

Acest proiect a fost aprobat zilele trecute prin votul PSD, PNL, USR-PLUS. cei din partidul AUR s-au abținut.

 

 

Cookies