Nou avertisment CERT-RO. Tentativă de fraudă ce se folosește de situația Ucrainei

05 mart. 2022
319 Afișari
Nou avertisment CERT-RO. Tentativă de fraudă ce se folosește de situația Ucrainei
Nou avertisment CERT-RO. Tentativă de fraudă ce se folosește de situația Ucrainei

Numeroase fundații și persoane publice strâng fonduri pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Acest context a creat mediul perfect pentru o nouă încercare a atacatorilor cibernetici de a profita de persoanele vulnerabile. Nouă tentativă de fraudă se folosește de situația Ucrainei, iar atacatorii pretind că strâng fonduri pentru refugiați.

O nouă tentativă de fraudă apărută pe internet

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că o nouă tentativă de frauda circula în această perioadă pe internet. Atacatorii cibernetici se folosesc în general de contextul din lume în beneficiul lor. De data aceasta strângerile de fonduri pentru Ucraina au reprezentat modalitatea perfecta prin care să obțină sume de bani de la persoanele vulnerabile.

Astfel că, mai multe persoane au primit e-mailuri prin care sunt rugați să participe la strângeri de fonduri pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Textul mesajului spune că banii sunt strânși de Ukraine Crisis Relief Fund. Metoda pe plată ce le este propusă oamenilor este de trimitere a banilor într-un portofel electronic de bitcoin.

Directoratul a fost notificat despre apariția unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations[.]com apare în acest moment ca fiind de vânzare.

Ce recomandări face DNSC cetățenilor

Informațiile din e-mailul respectiv sunt complet false, ne avertizează CERT-RO. Pe platforma GlobalGiving există o strângere de fonduri, însă metoda de plată nu este cea a criptomonedei. E-mailul de a fost primit de cetățeni apare ca fiind semnat de către Amin Awad. În realizate, acesta este Secretarul General Adjunct al Organizației Națiunilor Unite (ONU), numit în 25 februarie în funcția de coordonator al crizei din Ucraina. Cu toate astea, el nu are nici o legătură cu Ukraine Crisis Relief Fund. Folosirea unor nume cunoscute la nivel internațional reprezintă o încercare de a oferi victimelor o doză de încredere.

Nou avertisment CERT-RO. Tentativă de fraudă ce se folosește de situația Ucrainei
Nou avertisment CERT-RO. Tentativă de fraudă ce se folosește de situația Ucrainei | Sursă foto: Facebook-Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC

DNSC le recomanda oamenilor să:

  • Verifice mereu sursa mesajelor primite,
  • Să fie vigilenți cu privire la mesajele prin care se face apel la situația din Ucraina,
  • Să nu trimită bani și să nu furnizeze date fără a se documenta înainte despre legitimitatea inițiativei,
  • Evitați plățile făcute prin site-uri de phishing,
  • Raportați inițiativele suspecte către Directorat la 1911 sau prin e-mail la adresa [email protected].

 

Cookies