Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din Bucureşti

de:
23 apr. 2013
0 Afișari
Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din Bucureşti

Ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2013 clasifică apartamentele din Bucureşti în 60 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum şi anul construcţiei. Valorile din grilă se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare şi reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Unirii valoarea minimă se situează la 65.610 euro, valabilă pentru o construcţie din anul 1978-1997, conform Mediafax.ro. Anul trecut, un apartament în aceeaşi zonă, cu aceleaşi caracteristici, dar încadrat ca an al construcţiei între 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru proprietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile – construcţii şi terenuri – sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

Cookies