Notar din Bucureşti, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

de:
22 iul. 2016
37 Afișari
Notar din Bucureşti, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Procurorii Parchetului Curții de Apel București au trimis-o în judecată în 22 iunie pe Lidia Seceleanu, notar la Biroul Notarial Public „Nemesis”, iar primul termen al procesului a fost stabilit de Curtea de Apel București în 27 septembrie. Anchetatorii spun că Lidia Seceleanu nu a trecut în actele contabile venituri reprezentând onorariile obținute din exercitarea activității notariale și dobânzile bancare pe care le-a încasat.

Potrivit rechizitoriului trimis de procurori instanței, în urmă analizării registrelor Biroului Notarial „Nemesis” s-a constatat „existența unor modificări, ștersături, adăugiri în coloanele aferente onorariilor notariale și taxelor, respectiv nemenționarea vreunei sume în aceste coloane”.

În plus, în registrele generale notariale au fost trecute servicii cu mențiunea „scutit” în loc de sume încasate cu titlu de onorarii.

„Spre exemplu, în anul 2006 au fost identificate în registre 1.021 de poziții. La unele poziții sunt scutiri de taxe și au sume la onorarii, la altele sunt trecute scutiri în toate cele trei coloane, respectiv: taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu. Potrivit legii, scutirile se aplică doar pentru onorarii, nu și pentru taxe”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii au mai descoperit raportări de onorarii care nu coincid cu verificările proprii. Astfel, în perioada anilor 2006 – 2009, BNP „Nemesis” a raportat la Camera Notarilor Publici București onorarii de 9.265.677,81 de lei. Expertiza a stabilit însă că, pentru anii 2006 – 2009, sumele totale pentru onorarii (fără TVA) înscrise în registrele notariale nu au fost egale cu cele trecute în situațiile statistice lunare care se depun la Camera Notarilor Publici, unde suma raportată a fost cu 162.328 de lei mai mica.

Ca exemplu, procurorii arată că, în 2008, un notar public asociat la același cabinet notarial a autentificat un contract de vânzare-cumpărare având că obiect licențe audiovizuale, a căror valoare era de 11,3 milioane de euro, iar cumpărător era Pro TV. În cuprinsul încheierii de autentificare s-a menționat că „s-a perceput onorariu în suma de 244.822,27 de lei”.

„Cu toate acestea, în urmă analizării evidențelor contabile ale BNP «Nemesis» a fost identificată factură fiscală emisă de același birou notarial, în baza contractului de vânzare-cumpărare mai sus-menționat, cu explicația «onorariu», în valoare de 884.885 de lei. Astfel, această sumă nu a fost înregistrată la venituri în registrul de contabilitate de încasări și plăti al biroului notarial”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Seceleanu ar fi declarat la organul fiscal atât realizarea unor venituri, cât și TVA colectată mai mici decât în realitate, în acest mod, prejudiciind bugetul de stat cu 348.101 de lei (echivalentul sumei de 97.852 de euro).

În acest caz, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 412.937 de lei.

În rechizitoriu se mai arată că, în cursul urmăririi penale, Lidia Seceleanu a avut un avocat ales iar ulterior, ca urmare a rezilierii contractului de asistență juridică de către apărătorul ales, „inculpata nu și-a mai angajat un apărător ales”.

Încă de acum un an, Parchetului Curții de Apel București a instituit sechestru pe sume de bani aflate în conturile Lidiei Seceleanu. În același timp, din noiembrie anul trecut, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe două terenuri și o casă din Ilfov ale notarului, inclusiv pe „drumul de acces, proprietatea inculpatei Seceleanu Lidia Simona”.

Anchetatorii au decis trimiterea în judecată pentru evaziune fiscală doar a Lidiei Seceleanu, deoarece, conform actului constitutiv al biroului notarial, administrarea societății revenea acesteia, „singura care va decide”, iar „evidența financiar-contabila urmă să fie ținută în comun de către un contabil ales de inculpata Seceleanu Lidia Simona”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Cookies