Norvegienii sunt îndemnați să „șteargă de praf” buncărele și să facă provizii de medicamente contra radiațiilor. Rușii care s-au radiat la Cernobîl sunt tratați în Belarus

31 mart. 2022
375 Afișari
Norvegienii sunt îndemnați să „șteargă de praf” buncărele și să facă provizii de medicamente contra radiațiilor. Rușii care s-au radiat la Cernobîl sunt tratați în Belarus
Norvegienii sunt îndemnați să „șteargă de praf” buncărele și să facă provizii de medicamente contra radiațiilor. Rușii care s-au radiat la Cernobîl sunt tratați în Belarus. Sursa foto: Unsplash

Norvegia le-a transmis cetățenilor săi să „șteargă de praf” buncărele folosite în timpul Războiului Rece și să facă provizii cu medicamente împotriva radiațiilor în cazul unei scurgeri radioactive de la centrala nucleara de la Cernobîl.

Norvegienii sunt îndemnați să „șteargă de praf” buncărele și să facă provizii de medicamente contra radiațiilor

Ministrul Apărării din Oslo i-a avertizat pe oameni că, în cazul unui dezastru nuclear, vântul ar putea aduce materiale radioactive peste Norvegia. Odd Roger Enoksen a declarat că cetățenii ar fi anunțați cu 72 de ore înainte, pentru a avea timp să-și pregătească buncărele, iar dacă acestea sunt folosite pe post de depozit, acum este momentul să planifice golirea spațiului.

Totodată, Enoksen îi îndeamnă pe oameni să facă provizii de medicamente împotriva radiațiilor pentru copii.

Ministrul apărării a declarat că aceste avertismente nu au legătură cu teama de război nuclear, dar au legătură cu centralele nucleare din Ucraina și cu accidentele pe care le-a văzut.

„Ucraina are cea mai mare producție de energie nucleară din Europa și, dacă are loc un accident, ca și în cazul Cernobîlului, toți din Europa de Vest vom fi afectați de asta dacă vântul va bate în această direcție”, a declarat Odd Roger Enoksen, citat de The Daily Mail.

Enoksen a subliniat că autoritățile din norvegia „nu văd nicio amenințare militară împotriva Norvegiei în acest moment, dar avem un vecin mai imprevizibil în est, pe care trebuie să-l urmărim mai atent.”

Vicepremierul Irina Vereșciuk a acuzat trupele ruse de folosirea unei muniții vechi, iar riscul de deteriorare a vasului de izolare construit în jurul celui de-al patrulea reactor distrus al centralei de la Cernobîl. Tot ea a mai spus că ocuparea zonei de excludere de trupele ruse este un pericol pentru că pompierii nu pot stinge incendiile în zonă, iar acest lucru poate duce la un dezastru.

„În continuare se depozitează sute de tone de muniție lângă orașul Cernobîl, care se află și la mică distanță de centrala nucleară”, a declarat Irina Vereșciuk.

Ucraina deține 15 reactoare nucleare, la patru centrale, dintre care una (Zaporizhzhia) se află sub controlul trupelor din Rusia.

Rușii care s-au radiat la Cernobîl sunt tratați în Belarus

Armata rusă de la Cernobîl este tratată pentru radiații în Belarus, spune un angajat al agenției de stat din Ucraina care supraveghează zona de excludere.

Yaroslav Yemelianenko a spus miercuri că un nou lot de ruși a fost dus la „Centrul de medicină cu radiații din Gomel” pentru tratament.

Angajații centralei nucleare au declarat încă de la început că, soldații ruși care au venit la Cernobîil fără echipament adecvat, au fost într-o misiune „sinucigașă”.

Șapte autobuze cu soldați ruși au ajuns în această săptămână la Centrul Republican Științific și Practic pentru Medicină Radiațională și Ecologie Umană din Gomel, potrivit unui canal Telgram de știri din Belarus, spune The Daily Mail.

Yaroslav Yemelianenko a declarat că soldații ruși au fost afectați de radiații pentru că nu au respectat regulile de protecție ale centralei nucleare de la Cernobîl și nu au respectat nici regulile din zona extrem de toxică din jur cunoscută sub denumirea de Pădurea Roșie.

Luna trecută, trupele ruse au condus fără niciun echipament de protecție prin Pădurea Roșie și au ridicat nori de praf radioactiv. Acest lucru le-ar putea provoca radiații interne în corpurile lor.

Pădurea Roșie este cea mai contaminată zonă din jurul Cernobîlului și nici măcar angajații centralei nucleare nu au voie acolo. În momentul în care rușii au trecut prin Pădurea Roșie, au ridicat o coloană imensă de praf, iar senzorii au indicat niveluri depășite ale radiațiilor.

Rușii încep să se retragă de la Cernobîl, spune Pentagonul

În data de 24 februarie 2022, trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, iar acum, spune Pentagonul, armata rusă începe să se retragă, conform AFP.

Rușii încep să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de capitala Kiev, iar centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl este o altă zonă în care trupele încep să se repoziţioneze. Rușii părăsesc Cernobîl şi merg în Belarus, a declarat presei înaltul responsabil al Pentagonului, care a cerut să rămână anonim.

„Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii”, a declarat el.

Cookies