„PRIMA CASĂ” 2016 şi ajutoare pentru victimele din #Colectiv: Ce decizii a adoptat Guvernul

de:
18 mai 2016
0 Afișari

Guvernul a modificat, în şedinţa de miercuri, două acte normative referitoare la ajutoarele de urgență acordate familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv.

Astfel, hotărârea adoptată prevede că ajutorul acordat pentru însoțitorul rănitului la tratament în străinătate, pentru transport și pentru cazare și masă, se acordă în cuantum de 1.500 de euro, respectiv 200 de euro/zi, și nu în limita a 1.500 euro, respectiv 200 de euro/zi.

Cu alte cuvinte, dat fiind caracterul excepțional al acestor ajutoare de urgență, hotărârea stabilește că nu se solicită documente doveditoare privind costul transportului sau cazării, precizează Guvernul.

De asemenea, actul normativ asigură acordarea ajutoarelor de urgență și persoanelor care nu au respectat termenele prevăzute pentru depunerea cererii de acordare, acestea urmând să beneficieze de ajutor de la data depunerii cererii.

Hotărârea mai reglementează și faptul că acordarea acestor ajutoare de urgență nu se supune controlului decât pentru recuperarea sumelor aferente zilelor care depășesc perioadele de spitalizare sau de tratament, fără a se pune problema recuperării banilor deja alocați pentru sprijinirea familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv.

Plafonul de garanții pentru Programul Prima Casă, suplimentat cu 500 de milioane de lei

Plafonul de garanții pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate miercuri de Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice.

Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată.

Totodată, Hotărârea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului Prima casă, în scopul responsabilizării instituțiilor finanțatoare participante. Astfel, finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revine în totalitate finanțatorului. Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situații care să conducă la încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare.

De la inițierea Programului Prima casă, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.

Pe parcursul dezbaterii inițiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, în primele patru luni ale anului 2016 a crescut cererea pentru acordarea de garanții în cadrul Programului. Astfel, în anul 2016, până la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de cca. 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluții au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituții financiare în 2016.

Ministerul Finanțelor Publice va monitoriza indicatorii pieței creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare și va anunța strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casă, astfel încât, acest program să nu producă distorsiuni asupra pieței.

Cookies