Normele de aplicare ale Legii privind indemnizațiile pentru mame, în dezbatere la Ministerul Muncii

de:
23 mai 2016
0 Afișari
Normele de aplicare ale Legii privind indemnizațiile pentru mame, în dezbatere la Ministerul Muncii

Ministerul precizează că documentul asigura, în principal, aplicarea unitară la nivelul întregii țări a legislației în domeniu, prin punerea în acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66/2016, actul normativ care a modificat, anul acesta, în aprilie, programul de acordare a concediului și indemnizația pentru creșterea copiilor.

Astfel, eliminarea opțiunilor de concediu și a nivelurilor maxime ale indemnizației, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, dar și modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate sunt doar câteva dintre măsurile propuse prin noul proiect normativ.

De asemenea, se prevede prelungirea, din oficiu, a perioadei de acordare a stimulentului de inserție pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016, se aflau în plată, prelungirea sau reluarea concediului pentru creșterea copilului și a indemnizației în cazul celor care au optat, în baza reglementărilor anterioare, pentru concediul de până la 1 an, dar și reluarea, tot din oficiu, a plății drepturilor în cazul în care au fost suspendate ca urmare a neachitării impozitelor și taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.

Proiectul mai stabilește că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

În plus, la solicitarea indemnizației de creștere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative și confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor. Mai mult, în cazul copiilor născuți în străinătate, certificatul/extrasul de naștere va fi solicitat în traducere autorizată, nu și legalizat, ca până acum.

Potrivit normelor de fundamentare, aplicarea Legii nr. 66/2016 anul acesta ar conduce la un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane lei, în plus față de bugetul alocat în 2016, de 1,830 miliarde de lei, scrie Agerpres. 

Conform estimărilor ministerului, numărul de beneficiari ai indemnizației va crește de la 138.700 în prezent la 140.000, iar aproximativ 78.000 de persoane aflate în prezent în plata indemnizației vor beneficia de indemnizația minimă majorată de la 600 lei la 1.062 lei. De asemenea, circa 5.500 de persoane care primesc în prezent indemnizația maximă vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al indemnizației, pentru 52.000 de persoane aflate în plata indemnizației cuantumul indemnizației va rămâne neschimbat, iar aproape 4.000 de persoane vor beneficia și de flexibilizarea condiției de eligibilitate prin luarea în considerare a perioadei de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. În plus, stimulentul de inserție se va majora pentru 39.000 de persoane aflate în plata acestuia, în condițiile în care perioada de acordare a stimulentului de inserție se va prelungi pentru aproximativ 2.000 persoane.

Totodată, va fi nevoie de un efort bugetar suplimentar de circa 16 milioane lei pentru majorarea indemnizației acordată persoanelor aflate în concediul pentru creșterea copilului cu handicap între 3 ani și 7 ani, pentru cei aproximativ 4.000 de beneficiari.

Totodată, vor fi necesari aproximativ 100.000 de lei pentru modificarea programului informatic de la nivelul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Sociala în vederea actualizării programului informatic în baza căruia se stabilesc drepturile.

Documentul a fost publicat la data 23 mai 2016, iar propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] în termen de 10 zile calendaristice.

Cookies