Nor toxic peste România. Ce recomandări fac specialiștii

27 sept. 2021
687 Afișari
Nor toxic peste România. Ce recomandări fac specialiștii
Nor toxic peste România. Ce recomandări fac specialiștii

Nor toxic peste România. Ce recomandări fac specialiștii din cauza norului toxic de particule care se va întinde peste toată țara până luni seară, cauzat de erupția vulcanului din La Palma.

Nor toxic peste România. Ce recomandări fac specialiștii. Norul de poluanți a intrat în țară prin vest, duminică, iar până luni seară se va extinde peste întreg teritoriul.

Nor toxic peste România

Vulcanul din insula spaniolă La Palma a început să erupă de o săptămână, iar situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Spre Europa este injectată o cantitate uriașă de dioxid de sulf, iar acesta contribuie la o poluare suplimentară: posibilă răcire a solului și mai mulți compuși chimici secundari (acizi, sulfați) care sunt aduși la sol de precipitații. Totodată, aceștia influențează concentrația ozonului.

Recomandăm și: Nor de poluanți deasupra României. ANM: Va intra pe la Timișoara și va cuprinde în următoarele ore întreaga țară

Norul toxic de poluanți a ajuns duminică în vestul României, mai exact, a intrat pe la Timișoara. Până luni seară se va extinde peste toată țara, dacă nu apar alte evoluții meteorologice. Vreme de două zile poate rămâne desupra țării noastre, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, potrivit Digi24.

Intensitatea maximă a norului, luni dimineață: culoarul dintre Bihor și Alba, spre Vâlcea. Sursă foto: alba24.ro

Ce recomandări fac specialiștii

Specialiștii le recomandă, mai ales persoanelor care locuiesc în vestul României și care stau afară, să poarte mască de protecție. În zona de vest sunt condiții pentru o poluare mai accentuată, explică profesorul Gurlui.

De ce a devenit periculoasă erupția vulcanului din La Palma? Conul principal al vulcanului s-a rupt și s-a format un nou curs de lavă, care se mișcă mult mai repede, pe o parte a muntelui. În același timp, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

Calitatea aerului este afectată de cantitățile extrem de mari de cenușă împrăștiate, dar și de alte gaze toxice.

Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită, dar pagubele materiale sunt foarte mari: au fost distruse peste 400 de clădiri, iar 190 de hectare de teren au fost arse.

Aeroportul din La Palma s-a închis, iar turiștii care trebuiau să plece au fost îndrumați către feriboturi.

Cookies