Nor toxic imens deasupra Ucrainei, din cauza bombardamentelor. Autoritățile române monitorizează permanent calitatea aerului de la noi

19 mart. 2022
1323 afișări
Nor toxic imens deasupra Ucrainei, din cauza bombardamentelor. Autoritățile române monitorizează permanent calitatea aerului de la noi
Nor toxic imens deasupra Ucrainei, din cauza bombardamentelor. Autoritățile române monitorizează permanent calitatea aerului | Nor toxic, foto simbol Unsplash

Cele trei săptămâni de bombardamente rusești violente asupra Ucrainei au impact și asupra calității aerului de deasupra țarii invadate.

Imens nor toxic din cauza războiului

Un nor toxic s-a format deasupra Ucrainei din cauza exploziilor numeroase și puternice, urmate de incendii. Este un nor cu concentrații mari de dioxid de carbon, dar care conține și particule ale altor substanțe potențial periculoase.

În aceste condiții, autoritățile de mediu din România monitorizează permanent și cu și mai mare atenție calitatea aerului.  

Pentru moment, Agenția Națională pentru Protecția Mediului informează că, din prognozele și informațiilor furnizate până acum de ANM, , concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate în următoarele zile:

În perioada 18 – 21 martie, în jumătatea de est a României, circulația aerului se va face din sector nordic și nord-estic, vântul se va intensifica pe parcursul zilei de sâmbătă, 19 martie, când rafalele se vor situa, în general, între 45-55 km/h. În restul teritoriului, vântul va sufla predominant din sector estic și va fi în genera lslab. Datele furnizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (calitateaer.ro), validate și verificate zilnic de agențiile județene pentru protecția mediului și de Agenția Națională pentru Protecția Mediului indică faptul că valorile concentrațiilor de monoxid de carbon sunt scăzute, situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului. 

Între timp, în Ucraina, din cauza bombardamentelor, sunt regiuni importante unde nori uriași de fum acoperă complet cerul.Aerul e plin de particule de monoxid de carbon, metan, aldehide, benzen, oxizi, cloruri și alte substanțe chimice se ridică în aer după incendiile provocate de explozii.

Unde va ajunge norul toxic? Depinde cum bate vântul

Gabriel Păun, președinte Agent Green, citat de ProTV, spune că:

Mai ales în estul extrem al Ucrainei se degajă un nor foarte toxic cu emisii de monoxid de carbon. O parte din acest nor am observat că se îndreaptă către sud.

Toate aceste emisii poluante care s-au format deasupra Ucrainei din cauza războiului pot fi purtate de curenții de aer spre țările vecine. Totul depinde, în primul rând, de direcția din care bate vântul și de forța curenților de aer.

Cookies