Nor de poluanți deasupra României. ANM: Va intra pe la Timișoara și va cuprinde în următoarele ore întreaga țară

26 sept. 2021
20895 Afișari
Nor de poluanți deasupra României. ANM: Va intra pe la Timișoara și va cuprinde în următoarele ore întreaga țară
Nor de poluanți deasupra României. ANM: Va intra pe la Timișoara și va cuprinde în următoarele ore întreaga țară/ Facebook Silviu Gurlui

Norul toxic generat de erupția vulcanului din Insulele Canare ajunge chiar de duminică în România. O cantitate mare de dioxid de sulf este direcționată peste Europa.

Vulcanul erupe deja de mai bine de o săptămână.

Norul de poluanți generat de vulcanul din insula spaniolă La Palma ajunge deasupra României duminică, intră prin vest, pe la Timișoara, iar până luni seara se extinde în toată țara.

ANM: Norul se va deplasa peste România în intervalul 26 – 28 septembrie

„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus. Așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie.

Așadar, monitorizăm din punct de vedere meteorologic evoluția, ca urmare a datelor furnizate de acest serviciu și pe măsură ce avem date noi cu siguranță vom veni cu ele în atenția dvs.”, a spus la Antena 3 directorul ANM Elena Mateescu.

Astfel, o cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică.

Erupția vulcanului din La Palma este în desfășurare, la aproape o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

Între timp, aeroportul din La Palma s-a închis, așa că turiștii care trebuiau să plece s-au dus la feriboturi.

Niciun om nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt semnificative – peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse.

 

Tags:
Cookies