Ce prevede proiectul de ordonanţă privind SALARIILE BUGETARILOR: Prioritar e domeniul Sănătății

de:
17 mai 2016
0 afișări
Ce prevede proiectul de ordonanţă privind SALARIILE BUGETARILOR: Prioritar e domeniul Sănătății

UPDATE 20.44: Sindicaliştii din administraţia publică ameninţă cu boicotarea alegerilor locale şi cu proteste, după ce Guvernul a anunțat ce prevede proiectul de ordonanță privind salarizarea din sistemul bugetar.

UPDATE 19.10: A început conferința de presă. 

Principalele declarații ale premierului Dacian Cioloș:

Am cerut domnului ministru al Muncii ca, în alocarea bugetară, păstrand obiectivul asumat de a rezolva problema corecțiilor de încadrare pentru toate categoriile de salariați în aceeași unitate publică, sa venim pentru sistemul de sanatate cu o abordare completa, o abordare unitara de corectare si reechilibrare a salariilor.

Vrem o corectare atât pe orizontală, cât și pe verticală. Noi ne limităm la ce știm că putem face, am făcut și un ordin de prioritate. Nu înseamnă că alte domenii nu sunt prioritare.

Nu putem corecta toate problemele de sistem în aceste câteva luni.

Vrem să ne axăm pe un domeniu pe care să ni-l asumăm nu doar pe salarii, dar și ca să îl facem să recapete încrederea- cel al Sănătății. Mandatul noului ministru va fi axat pe recăpătarea încrederii cetățenilor.

Vrem un sistem de bonusuri de performanță în sistemul bugetar– acordate doar dacă sunt respectate anumite criterii de performanță, deocamdată doar în domeniul Sănătății și în domeniul Educației. Vom continua și cu alte domenii.

Proiectul nu va fi adoptat mâine, întrucât abia l-am finalizat. Va intra în dezbatere publică.

Prin acest proiect NU VOR SCĂDEA SALARIILE, doar vor crește unele salarii.

Principalele declarații ale ministrului Muncii Dragoș Pîslaru:

In discutii am stabilit ca nu scad salariile nimanui si ne-am asigurat cifra cu cifra ca salariile de la sanatate sunt mai mari decat salariile maxime aflate in sistem.

Exista o diferenta in sistem intre salariile de baza – ordonanta se refera strict la corectii pe salariile de bază.

Avem 400.951 de beneficiari.

Ce prevede proiectul: 

Un medic primar care primeşte în prezent cel mai mare salariu din spitalul în care lucrează (aferent gradaţiei 5) va avea acelaşi salariu, de 5.105 lei pe lună, indiferent de localitatea în care se află spitalul sau de specializarea acestuia, explică zf.ro. Astfel, cel mai bine plătiţi medici primari din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni, care câştigă în prezent un salariu de 3.556 de lei pe lună, vor beneficia de o creştere salarială de 43%, în timp ce medicii primari de la spitalul „Victor Babeş„ din Craiova, care câştigă câte 4.944 de lei pe lună, vor avea salarii mai mari cu doar 3% în varianta salarizării propusă de Guvernul Cioloş. Acelaşi nivel salarial îl vor avea şi medicii de la Spitalul de Psihiatrie Gataia din Timiş, cei de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” din Iaşi şi cei de la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti. În simulările de creşteri salariale din prezentarea Ministerului Muncii nu se precizează dacă sunt valori brute sau nete.

Pentru funcţiile identice, noua versiune a legii salarizării vrea să egalizeze salariile.

Creșterile salariale vizează 278.356 angajați din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoae plătite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. În ceea ce privește creșterile salariale din sănătate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

Proiectul de ordonanță prevede ca angajații plătiți din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică ce beneficiază „de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie/ grad/treaptă şi gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice, unităţii respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

În ceea ce privește salariile din sănătate, ordonanța prevede o creștere suplimentară de circa 10% a salariilor debutanților.

Se introduce, de asemenea, un sistem de premiere bazat pe criterii de performanță, în limita a 2% din cheltuielile salariale ale instituției.

Un sistem asemănător de premiere este prevăzut și pentru angajații din învățământ. Ordonanța nu prevede însă alte creșteri salariale pentru personalul din educație.

UPDATE 19.01: Sindicaliştii din sistemul de învăţământ au anunţat că sunt nemulţumiţi de conţinutul Ordonanţei privind salariile, spunând că nu sunt îmbunătăţiri faţă de ordonanţa anterioară şi nu au fost alocate sume în plus.

„Practic, învăţământul superior românesc primeşte zero. Să-mi aducă Guvernul României asistenţi la ore. Să vedem cine se mai angajează pe 1.700 de lei impozabili, în sistem. Nu susţinem ordonanţa. Nu văd mai nicăieri o creştere. Nu e nicio îmbunătăţire. Suntem total nemulţumiţi. Nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că ministrul va fi mai raţional. Au spus că e rândul sănătăţii şi noi trebuie să mai aşteptăm”, a declarat Anton Hader, liderul Alma Mater.

Potrivit unor surse din Guvern, citate de Profit.ro, medicii și ceilalți angajați ai sistemului medical sunt cei care vor avea cel mai mult de câștigat din noua lege a salarizării bugetarilor, varianta luată în calcul la acest moment, dar nefinalizată încă, fiind ca aceștia să fie stimulați suplimentar, începând cu luna august, și prin avantaje financiare în plus, precum acordarea unor „premii în bani„.

Dacă va fi păstrată această variantă, noua grilă de salarizare va stabili exact și condițiile de acordare a unor astfel de premii.

Pentru celelalte categorii de personal bugetar, creșterile salariale vor fi operate la nivelul de referință a celor mai mari valori salariale ale funcțiilor existente, până la clasa 40 sau 50 de salarizare, cu accent pe angajații din sistemul de asistență socială.

Aceasta înseamnă că, dacă pentru o funcție bugetară sunt în prezent mai multe salarii, toate remunerațiile aferente acelei funcții vor fi ridicate la nivelul maxim din instituția respectivă, pentru respectivul post.

Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru urma să se întâlnească, marţi, pentru consultări privind OUG-ului privind salarizarea personalului bugetar, cu reprezentanţii sindicatelor, anunţă ministerul printr-un comunicat de presă.

Reprezentanţii sindicatelor au anunţat de luni că vor participa la discuţii, la sediul Ministerului Muncii în legătură cu proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea bugetarilor.

„Vom merge marţi la discuţii la Ministerul Muncii, încă nu ştim exact cu cine vor fi purtate aceste discuţii” a declarat Anton Hadăr preşedintele Federaţiei Sindicale „Alma Mater”, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, discuţiile vizează proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea bugetarilor.

Premierul Dacian Cioloş, ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, au discutat luni dimineaţa, la Guvern, despre varianta care va fi aleasă în ceea ce priveşte salarizarea bugetarilor, iar proiectul de ordonanţă de urgenţă urmează să fie prezentat partenerilor sociali.

„Sunt trei variante luate în discuţie şi s-a discutat care va fi forma aleasă de premier şi miniştri de resort pentru proiectul de ordonanţă de urgenţă. Decizia va fi prezentată luni după-amiază partenerilor sociali, iar marţi va fi prezentată în mod public”, au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, dacă nu vor apărea probleme deosebite în dialogul cu sindicatele, proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi supus pentru aprobare Guvernului în următoarea şedinţă.

Ordonanţa de urgenţă care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusă în dezbatere publică la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de bază, nu pe sporuri şi indemnizaţii, anunţa ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, la finalul lunii aprilie.

Ministrul a explicat că ordonanţa trebuie să aibă la bază principiul solidarităţii şi principiul neutralităţii între familiile ocupaţionale şi că noua abordare se va concentra pe salariile de bază şi nu pe sporuri şi indemnizaţii. Propunerea principială a Guvernului, în accepţiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare „în sus”, în limita resurselor bugetare existente, care să permită o minimă reglare a piramidei salariale.

Dragoş Pîslaru a preluat portofoliul Muncii după ce Ana Costea a demisionat pe fondul conflictului cu sindicatele generat de proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor.

Cookies