Noile reguli la intrarea în România de sărbători: carantină redusă la 10 zile

10 dec. 2021
176 afișări
Noile reguli la intrarea în România de sărbători: carantină redusă la 10 zile

Autoritățile au adoptat, vineri, o serie de modificări, dar și excepții, la regulile de intrare în România de sărbători care au intrat în vigoare astăzi, 10 decembrie, și expiră în 8 ianuarie 2022. Printre acestea se află și reducerea de la 14 zile la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.

CNSU a decis reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate anti-Covid sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terțe (non-UE)  fără test RT-PCR. Totodată, în mod automat, a fost eliminată posibilitatea ieșirii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR în a 8 zi.

Șeful DSU, Raed Arafat, a punctat eliminarea posibilitații ieșirii din carantină în a zecea zi cu test în a opta zi.

„Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile și dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a 8-a. Acum carantina a coborât la 10 zile”, a explicat Raed Arafat.

Totodată au fost decise anumite categorii de persoane care vor fi exceptate de la măsura carantinei: elevii sau studenții care învață în străinătate, dar și personalul militar.

– exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

– exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

DOCUMENT. Hotărârea numărul 113 adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență poate fi studiată AICI.

Măsurile se referă la limitarea răspândirii noii tulpini Omicron

Noile măsuri aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România au intrat în vigoare azi și sunt valabile până pe 8 ianuarie 2022, ora 24:00. Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situație în parte

Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile. Persoanele care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile.

Cookies