Noile condiții de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatele mai vechi de 9 luni expiră de mâine

31 ian. 2022
201 Afișari
Noile condiții de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatele mai vechi de 9 luni expiră de mâine
Noile condiții de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatele mai vechi de 9 luni expiră de mâine

Pentru unii români, care au făcut schema completă de vaccinare cu mai mult de 9 luni în urmă certificatul verde nu va mai fi valabil începând de mâine, 1 februarie.

Expiră certificatul verde

În urma unor modificări legislative ce au intrat în vigoare luna trecută, valabilitate certificatului verde se modifică anul acesta. La nivelul Uniunii Europene a fost decis faptul că schema completă de vaccinare oferă un certificat verde valabil pentru 270 de zile, adică pentru 9 luni.

Cei care trec de acest termen sunt nevoiți să reînnoiască valabilitatea certificatului prin doza booster pentru a putea călătorii pe teritoriul Uniunii Europene. Persoanele ce vor fi afectate de expirarea acestora sunt cele ce au certificatele emise înainte sau în luna mai a anului trecut. Certificatul se va emite în continuare pentru persoanele ce sunt trecute prin boală și pentru cele testate negativ.

Ce se schimbă în România

România nu a aderat la această nouă reglementare. În ceea ce privește valabilitate certificatelor verzi pe teritoriul țării acestea își vor păstra valabilitatea până în iunie 2022. Certificatul digital de vaccinare anti-covid a devenit necesar pe teritoriul țării din data de 10 decembrie 2021. Acesta este necesar pentru a intra în centrele comerciale, în mall-uri, cinematografe, restaurant, săli de sport, localuri și pentru a participa la evenimente.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă România va introduce certificatul verde cu trei doze dacă numărul zilnic de infectări va depăși pragul de 70.000. Acesta a declarat că la în cazul României se vor lua în calcul atât prioritățile de sănătate publică, cât și cele referitoare la funcționarea economiei. O astfel de decizie nu este de competența Ministerul Sănătății, ci de cea a Guvernului, a mai declarat Rafila.

Schema completă de vaccinare poate fi făcută atât cu cele două doze Pfizer sau Moderna, dar și cu o singură doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

 

Cookies