ARHIVA B365

Noile Coduri: Pedeapsa lui Nicolae Popa, în dosarul FNI, redusă

Judecătoria Giurgiu a admis, luni, o contestaţie din oficiu făcută ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile, constituită la nivelul Penitenciarului Giurgiu privindu-l pe Nicolae Popa şi a redus pedeapsa de 15 ani de închisoare primită de acesta în dosarul prăbuşirii FNI la şase ani şi opt luni de închisoare, scrie realitatea.net. 

Judecătorul de caz a descontopit pedeapsa de 15 ani de închisoare dată, definitiv, de instanţa supremă şi a redus-o la cinci ani de închisoare, pe care a sporit-o cu un an şi opt luni de închisoare. Astfel, Popa are de executat în baza acestei decizii şase ani şi opt luni de închisoare, din care a efectuat până în prezent patru ani, două luni şi 14 zile.

Instanţa a desfiinţat mandatul de executarea a pedepsei cu închisoarea şi a emis unul nou pe numele lui POPA cu noua pedeapsă primită luni. Decizia de luni nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare ei către părţi.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii, Popa a plecat din ţară. Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Nicolae Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, şi adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button