Noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5. Directorul Metrorex spune când vor fi livrate

06 sept. 2022
6193 Afișari
Noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5. Directorul Metrorex spune când vor fi livrate
Noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5. Directorul Metrorex spune când vor fi livrate. Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Pe lângă trenurile actuale, pe Magistrala 5 vor circula noi trenuri de metrou de la Alstom. Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a anunțat când vor fi livrate acestea.

Pe Magistrala 5 vor circula noi trenuri de metrou

Directorul Metrorex a anunțat, luni – 5 septembrie, când vor fi livrate primele trenuri de metrou de la Alstom, care vor circula pe Magistrala 5.

Astfel, primul nou tren va ajunge în România la sfârșitul anului 2022, în luna decembrie sau la începutul lui 2023, în ianuarie, a spus directorul Metrorex.

„Contractul pentru cele 13 trenuri este în derulare în momentul de față. În cursul anului 2023 vor veni toate ramele”, a declarat Mariana Miclăuș, potrivit clubferoviar.ro.

Trenurile de metrou vor fi livrate în două tranșe

Alstom Transport a semnat cu Metrorex, la începutul lunii decembrie 2020, contractul pentru livrarea noilor trenuri de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor, conform sursei citate.

Potrivit contractului, ar urma să fie asigurat un total de până la 30 de trenuri Metropolis pentru Magistrala 5 și vor fi livrate în două tranșe.

Peste 100 de milioane de euro valorează contractul pentru primele 13 trenuri. Contractul poate fi extins și pot fi livrate încă 17 trenuri de metrou, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului (Metrorex). Astfel, valoarea totală a proiectului poate ajunge la 240 de milioane de euro.

Conform contractului, primul tren ar trebui să fie livrat în termen de maximum 29 de luni de la semnarea documentului și va circula pe prima secțiune a Magistralei 5 de metrou, aflată deja în serviciul comercial. Următoarele 12 trenuri de metrou ale primului lot vor ajunge în România imediat după ce va fi omologată prima unitate, iar lotul opțional de 17 unități va fi livrat pe baza unei cereri ferme din partea Metrorex.

Mentenanța

Amintim că, Alstom Transport se ocupă și de mentananța trenurilor de metrou, pe baza unui contract semnat anul trecut pentru următorii 15 ani. Din cauză că Metrorex nu a plătit facturile, furnizorul și-a redus activitatea și, în consecință, a scăzut numărul de trenuri în circulație.

Vineri, 2 septembrie, Metrorex a anunțat că s-au redus timpii de așteptare la metrou, iar intervalele de succedare a trenurilor se micșorează. Circulația trenurilor de metrou se desfășoară astfel:

  • Magistrala 1: 7 – 8 minute;
  • Magistrala 2: 4 minute;
  • Magistrala 3: 7 – 8 minute;
  • Magistrala 4: 7 minute;
  • Magistrala 5: 6 minute (12 minute relația Romancierilor – Valea Ialomiței/ Râul Doamnei)

„Totodată activitățile de curățenie a trenurilor de metrou vor fi reluate gradual de către prestatorul de servicii de mentenanță și salubritate”, potrivit Metrorex.

Cookies