Noi tarife de parcare în București, de la 1 martie. Noile prețuri și noile reguli în parcările administrate de Primăria Capitalei

28 feb. 2023
435 Afișari
Noi tarife de parcare în București, de la 1 martie. Noile prețuri și noile reguli în parcările administrate de Primăria Capitalei
Noi tarife de parcare în București, de la 1 martie. Noile prețuri și noile reguli în parcările administrate de Primăria Capitalei | Sursa foto: Primăria Capitalei

De la 1 martie 2023, sunt noi tarife de parcare în București; cele diferențiate în funcție de zone dispar și apare tariful unic valabil în toate parcările administrate de primăria Capitalei, indiferent dacă e vorba de centru sau de periferia orașului.

În acest moment, în București se aplică tarife diferențiate pentru parcarea în București. Cele mai mari sunt în centru, de 10 lei/oră, iar spre marginea orașului coboară spre 5 lei/oră, respectiv 2,5 lei/oră.

De la 1 martie, va exista un tarif unic, de 5 lei pe oră, așa cum a stabilit Consiliul General al Municipiului București.

Cât costă un loc de parcare în București de la 1 martie și când sunt valabile tarifele

De la 1 martie, tarifele de parcare în Capitală, în parcările administrate de Primăria Capitalei, arată astfel:

  • 5 lei pe oră, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00.
  • Pentru același interval de timp, abonamentul este de 30 de lei pe zi sau 500 lei/lună, prețuri valabile, în egală măsură, pentru persoanele fizice, juridice și instituții.

Ce tarife plătesc riveranii pentru parcarea în București

Pentru riverani, abonamentul va fi de 50 de lei pe lună sau de 500 de lei pe an.

În cazul tarifelor pe bază de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice:

  • Abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în toată zona unică de tarifare;
  • Plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

Riverani pot face abonamente de parcare în următoarele condiții: 

  • Sunt persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului și care posedă autoturisme înmatriculate în București sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat;

De reținut!

  • Abonamentul pentru riverani permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia;
  • Se pot aloca maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă.
  • Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achită anticipat.
  • Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament.
  • În vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar se poate face fără penalități în maximum 15 (cincisprezece) minute.

Cum se plătește parcarea în București

Sunt mai multe modalități de plată a parcării, iar acestea sunt:

  • Tichete preplătite
  • Tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
  • SMS
  • On-line, utilizand platformele/aplicațiile electronice specifice

Mașinile electrice și mașinile hibrid – parcare gratuită, dar cu excepții

Bucureștenii care au mașini electrice sau mașini hibrid care sunt înregistrate în Capitală pot  folosi  gratuit parcările publice din oraș. Cu mențiunea că autoturismele hibrid beneficiază de gratuitate doar un an. Un alt amănunt important: de la intrarea în vigoare a deciziei, mașinile hibrid înmatriculate în București pot  parca gratuit utiliza gratuit parcările publice o perioadă de 24 de luni. Este, practic, un bonus inițial care presupune un an de gratuitate în plus.

Ca să poată parca gratis în București, posesorii de mașini electrice și hibride trebuie să-ți înregistreze autoturismele în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, un registru de care se ocupă operatorul serviciului public de administrare a parcajelor publice.. Înregistrarea se face pe bază de cerere.  

Cookies